Nagyvilág

2011.04.09. 13:17

Őrizetesek fenyegetik a letartóztatott ukrán belügyminisztert

<p>A vizsgálati fogház lakói folyamatosan félelemben tartják az előzetes letartóztatásban lévő Jurij Lucenkót, aki a Timosenko-kormányban vezette a belügyi tárcát - adta hírül a visszaélésekkel vádolt miniszter egykori helyettesére hivatkozva szombaton a Szevodnya. A szomszédos cellákból felhangzó gúnyolódások és fenyegetések elsősorban a villanyoltást követően szaporodnak meg.</p>

Jevgenyij Kornyijcsuk, az ukrán BM volt miniszterhelyettese szerint volt főnökét akár komoly veszély is fenyegetheti a Lukjanovszki Büntetés-végrehajtási Intézet vizsgálati fogházában. Éjszakánként a szomszéd cellákba zárt őrizetesek hangos kiabálással hozzák Jurij Lucenko tudomására, hogy mit tennének vele, ha a kezük közé kerülne. Bár a volt belügyminiszter celláját és környezetét éjjel nappal kamerákkal figyelik, Kornyijcsuk komolyan aggódik egykori főnöke testi épségéért és egészségi állapotáért.

A 19. század közepén épült egykori kijevi cári börtönerőd jelenleg arról híres, hogy számos neves volt politikusnak és üzletembernek szolgál ideiglenes otthonául. A Korreszpondent hírújság tudomása szerint ugyanitt vár a bírósági ítéletére többek között az egyik megyei fellebbviteli bíróság volt elnöke, az ukrán Naftohaz letartóztatott elnökhelyettese, az Ukrán Állami Vámszolgálat egykori vezetője, sőt Georgij Filipcsuk volt környezetvédelmi miniszter is.

Jurij Lucenkót, aki ellen a hivatali hatalommal való visszaélés és jelentős összegű sikkasztás címén folyik eljárás, a múlt év decemberében helyezték előzetes letartóztatásba, miután több ízben megsértette a lakhelyelhagyási tilalomra vonatkozó előírásokat. A volt belügyminiszter egy volt ügyész és egy letartóztatott rendőrtiszt társaságában tölti rács mögötti napjait háromszemélyes V.I.P.-cellájában, miközben a félelmetes hírű kijevi börtönerőd 40-személyes celláinak többségében átlag 70-80 rabot tartanak összezsúfolva, akik felváltva kénytelenek aludni a priccseken.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!