Párizs 2024

2024.08.01. 10:45

A mosoly, amely mindent visz - Fotók, videó

A vizitelők milliói Mona Lisa kedvéért utaznak a francia fővárosba.

A párizsi Louvre-ban látható a világ talán leghíresebb festménye, a Mona Lisa.

Fotó: Kolodzey Tamás

Az eredeti mondást, mely szerint minden út Rómába vezet. Ezt azonban a XXXIII. nyári olimpiai játékok alkalmából természetesen átkeresztelték és augusztus 11-ig így hangzik:

Aki él és mozog, Párizsba megy.

Kígyóznak a sorok

Olyan vizitelő nincs, aki nem akarja megcsodálni a francia főváros és a földkerekség leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci (1452–1519) alkotását, a Mona Lisát. Aki szerencsés és időpontot kap, vagy jegyet tud váltani a Louvre-ba, nyomban elkezd bolyongani az egész bolygón ismert múzeumban. Ezzel tisztában vannak tárlatot fenntartók is, akik valamennyi mélységben és emeleten táblákkal jelzik, hogy hol lehet megpillantani a híres mosolyt ábrázoló alkotást. Ahol sokasodik a tömeg, majd csaknem elviselhetetlenné válik a hömpölygés, ott „lóg” Mona Lisa – amelyet kordonnal, fából készült akadállyal és üveggel, továbbá jobbról és balról három-három teremőrrel védenek. Megközelítéséhez sorakozni kell, majd a látogatók számától függőben tíz, húsz, vagy harminc perc alatt lehet a műalkotás közelébe férkőzni. A fényképek elkészítésére mindenkinek csupán néhány másodperce marad, a népet ugyanis gyorsan terelik, aki pedig vakut villant, nézheti magát, ez a művelet ugyanis szigorúan tilos. Ott nem lehet elmélkedni, csak tempósan haladni, hiszen a vizitelők milliói erre a kiállított műre mindenképpen kíváncsiak.

 

Jó tudni

A kép 77x53 cm nagyságú, 13 mm-es nyárfatáblára olajjal festett mosolygó női portré, amelyet alkotója rejtélyes, megfontolt választékossággal teli, bölcsességet sugárzó, érdekes tájban helyezett el. A Mona Lisa sokak szerint az egész festészet történetének legismertebb alkotása. Ez annak köszönhető, hogy a kép arca a közösségi emlékezet részének tekinthető, az egész világon ismert. Másolják, fényképezik, karikatúrákat készítenek róla és ezerszámra sokszorosítják. Leonardo da Vinci nem nevezte el a festményt, a Mona Lisa címet Giorgio Vasari festő, sok kortárs itáliai képzőművész életrajzírója adta három évtizeddel a művész halála után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!