Párizs 2024

2024.08.02. 09:00

A világhíradók állandó szereplője

Az Elysée-palota 1848 óta a francia köztársasági elnök hivatalos rezidenciája.

Elysée-palotába igyekvő államfők és miniszterelnökök szinte mindig ezen a bejáraton haladnak át, ha a francia köztársasági elnökkel találkoznak.

Fotó: Kolodzey Tamás

Az ötkarikás vizitelők számára kiadott könyvek véletlenül sem azzal kezdődnek, hogy a francia fővárosba érkezett külföldi nyomban szaladjon az ország első emberének hivatalához. A listák élén a Notre Dame, az Eiffel-torony, a Diadalív, a Louvre, a Champs-Élysées, a Pompidou központ, Concorde tér és Sacré-Coeur áll, de a politikát kedvelők nem hagyják ki az elnöki palotát sem.

Charles de Gaulle nem kedvelte

A nyolcadik kerületben, a híres Champs-Élysées közelében található metróállomások mindegyikétől csupán pár perc sétára lévő, klasszicista építészeti stílusban épült rezidencia jelentős helyet szakít ki magának a világhíradókban: a közelmúltban például Emmanuel Macron köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnököt is itt fogadta. A palotát egyébként 1722-ben nyitották meg és nagyon sokszor és sokféleképpen alakították át. Néhány államfő nem kedvelte a komplexumot, közéjük tartozott például a legendás Charles de Gaulle tábornok és Francois Mitterrand. A kertben 2010-ig július 14-én mindig megünnepelték a Forradalom Napját, amelynek Nicolas Sarkozy vetett véget.

Amennyiben valaki nem találja a monumentális házat, csupán annyit kell tennie, hogy csatlakozik a tömeghez, melynek minden tagja a Palais de l'Élysée-hez tart. A helyismerettel nem rendelkező látogató abból is tudhatja, hogy jó irányba tart, ha megpillantja a harckocsikat, a géppisztolyos katonák és rendőrök hadát. A teljhatalommal rendelkező president „otthonába” a több bejárat ellenére nehéz belátni, ezért egy beszédes fotó elkészítéséhez ki kell várni azt az alkalmat, amikor az érkező, vagy távozó autók számára kinyitják valamelyik hatalmas kaput.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!