Európai Parlament

2 órája

Míg Orbán Viktor megtartotta a sajtótájékoztatóját, addig Magyar Péter lemondta a sajátját

Orbán Viktor Európa versenyképességének fokozását, a migráció kérdésének rendezését és a nyugat-balkáni bővítés fontosságát hangsúlyozta, Ilaria Salis pedig Magyarországot pocskondiázta. A Tisza Párt elnöke megfutamodott az újságírók elől az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének első napján.

MW

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója Strasbourgban

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A magyarországi börtönből – ahol súlyos testi sértés miatt ült – az EP-mandátum révén szabadult olasz szélsőbaloldali aktivista, Ilaria Salis sajtótájékoztatóján az európai normákhoz méltatlan magyarországi börtönviszonyokról szónokolt, és felszólította az európai országokat, hogy tagadják meg a kiadatást Magyarország felé derült ki a Magyar Nemzet tudósításából.

Helytelen, hogy az a Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, amelynek miniszterelnöke Brüsszel elfoglalására szólított fel – hangsúlyozta Salis.

A nap folyamán sajtótájékoztatót tartott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az S&D frakció elnökével, García Pérez Iratxével közösen, egy másik sajtóeseményt azonban az utolsó pillanatban lefújtak: 

Magyar Péter nem állt ki az újságírók elé.

A nap legjobban várt eseménye azonban kétség kívül Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója volt, amelyre zsúfolásig megtelt a kijelölt terem. A kormányfő a versenyképesség hanyatlását jelölte meg az EU egyik fő problémájaként és egyben a magyar elnökség programjának egyik fókuszaként.

A migráció kapcsán hangsúlyozta annak fontosságát, hogy csak az léphessen be az EU területére, akinek a menedékkérelmét már pozitívan elbírálták. Ha ezt nem tudjuk elérni, sose fogjuk megállítani a migrációt. Magyarországot ma éppen azért büntetik, mert ezt teszi – emelte ki.

Szintén prioritásként emelte ki a miniszterelnök a schengeni övezet működőképességének megőrzését, ennek eszközéül pedig az Euro Summit csúcstalálkozójának mintájára schengeni csúcstalálkozók megszervezését javasolta, ahol az érintett országok vezetői a legmagasabb szinten kezelhetnék a felmerült problémákat.

Fontos a húsz éve ígérgetett nyugat-balkáni bővítés ügyében történő előrelépés is, a térség országai nélkül ugyanis sosem lesz teljes az Európai Unió – hangsúlyozta Orbán Viktor. Külön kiemelte Szerbiát, amelynek integrációja nélkül a bővítés nem lehet sikeres.

Az esemény végén, amelyet egy DK-s provokátor próbált megzavarni, kormányfő a külföldi és magyar újságírók több mint két tucat kérdésére válaszolt, amelyek között akadtak többek között az orosz–ukrán háborúval, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a magyar egyetemeknek az Erasmus-programba való visszakerülésével, de a Brüsszelbe indítandó migránsjáratokkal kapcsolatosak is.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Magyar Péter megfutamodott az újságírók elől 

Orbán Viktor gond nélkül vette az akadályokat a nemzetközi sajtótájékoztatón Strasbourgban – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője. 

Önmagában szimbolikus már az, hogy míg Orbán Viktor megtartotta a sajtótájékoztatót, addig Magyar Péter lemondta a sajátját és megfutamodott

– emelte ki a szakértő. A Tisza Párt elnöke szintén kedden állt volna ki a nyilvánosság elé Strasbourgban, azonban a meghirdetett sajtótájékoztató váratlanul elmaradt. Magyar Péter öccséről délelőtt jelent meg cikk a Media1-en, miszerint ő maga is jól járhatott a korábbi diákhiteles megbízásokból. Deák Dániel szerint ez egy nagyon komoly kontraszt a két politikus között, ami a holnapi, európai parlamenti plenáris ülésre is előrevetít néhány dolgot.

A szakértő kitért arra az incidensre is, amely néhány másodpercre megszakította a sajtótájékoztatót. A Demokratikus Koalíció (DK) aktivistája zavarta meg Orbán Viktor nyitóbeszédét. A miniszterelnök azonban felülemelkedett a szélsőbaloldali közjátékon, és zavartalanul folytatta.

Önmagában ez a közjáték jól mutatja, hogy a balliberális oldal, a globalista politikai közeg mennyire nem bírja elviselni, hogy ha egy politikus nem áll be a sorba, és nem a fősodor álláspontját képviseli. Ugye ezt láttuk Robert Fico esetében is, aki ellen merényletet hajtottak végre, és ezt láttuk a Donald Trumppal kapcsolatos merényletkísérletnél is. Mindez annak a jele, hogy Orbán Viktor és a szövetségesei olyan erőt képviselnek, ami szembehelyezkedik a szocialista és globalista politikai erőkkel. Nagyon komoly harc dúl a világban a globalista és a patrióta politikai erők között

– fogalmazott Deák Dániel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában