Gratuláció

11 órája

Szijjártó Péter: a kormány gratulál a Georgian Dream pártnak a georgiai emberek bizalmának elnyeréséért

Mi gratulálunk a Georgian Dream pártnak a georgiai emberek bizalmának elnyeréséért, illetve megőrzéséért, készen állunk a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés fejlesztésére és az európai integrációs folyamat támogatására – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Facebook-oldalán.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Szijjártó Péter a bejegyzésében azt írta, hogy nincs új a Nap alatt: 

Georgiában szombaton nem azok nyerték a választást, akiket erre Brüsszel és a liberális mainstream kijelölt, hanem a szuverenitás-, béke- és családpárti kormányzópárt, mely nyíltan a nemzeti érdeket helyezi előtérbe.

Mivel tehát a liberálisok csúnyán elhasaltak, meg is indult a támadás: a választás nem volt tisztességes, Georgiában nincs demokrácia

– fogalmazott, hozzátéve: a legszánalmasabb, hogy az egyik fő kritikus az a litván külügyminiszter, akinek pártját a tegnapi választáson ültették kispadra a litván választópolgárok.

A külgazadasági és külügyminiszer arra reagált, hogy a georgiai parlamenti választások során a megfigyelők által kiemelt szabálytalanságok azonnali és átlátható kivizsgálását sürgette vasárnap esti közös közleményében az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság.

Amint arról az MTI hírt adott, Josep Borrell kiemelte, hogy az utóbbi hónapokban Georgia népe „bizonyította elkötelezettségét a demokratikus értékek és az ország EU-ba vezető útja mellett”.

Figyelmeztetett, hogy mind az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), mind pedig a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) előzetes jelentése szerint a választások „feszült légkörben zajlottak, a voksolás titkosságát pedig több alkalommal megsértették”, hozzátéve, hogy a megfigyelők szerint gyakori volt a szavazók – különösen a közalkalmazottak – megfélemlítése is.

Hozzátette, hogy a megfigyelők emellett egyenlőtlen versenyfeltételeket és megosztó kampányt vetettek a georgiai hatóságok szemére, kiemelve, hogy a nemrég elfogadott törvénymódosítások vélhetően hatással voltak a választásokra is.

„Bármely jogszabály, amely aláássa a georgiai állampolgárok alapvető jogait és szabadságát, ellenkezik az EU alapjait jelentő értékekkel, így hatályon kívül kell helyezni őket"” – olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában