Friss hírek

2010.06.20. 12:00

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA - Fröccsfesztiváltól az önkéntes raboskodásig

<p>Ötezer emberre becsülte a látogatók számát a miskolci Herman Ottó Múzeum két épületében Némedi Varga Zoltán múzeumi menedzser. Vidéken ugyancsak sokan látogatták meg a helyi rendezvényeket, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumban még raboskodni is lehetett egy kicsit.</p>

A Herman Ottó Múzeum úgynevezett papszeri épületében a legsikeresebb program a porcelánfestés volt, erre a napra ugyanis a Hollóházi Porcelánmúzeum műhelye áttelepült Zemplénből a borsodi megyeszékhelyre. Szintén nagy érdeklődés kísérte a Szász Endre kiállítást, amihez ugyancsak a hollóházi múzeumból érkeztek a neves festőművész tervezte porcelántárgyak. A központi épületben a Lengyel Régészeti Múzeum Tűzkövek a mélyből című vendégkiállításán a régészek zseblámpás tárlatvezetése jelentette a különlegességet, hiszen olyan hatást keltett, mintha valóban a föld alatt szemlélnék a kiállítás anyagát.

A Múzeumok Éjszakája, valamint a Miskolci Operafesztivál közös programja volt a jazz zenével színesített föccsfesztivál, ami hagyományosan jó hangulatú rendezvény - közölte a múzeumi menedzser.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sok vidéki múzeumban is rendeztek programokat. Sárospatakon a Rákóczi-várban este tízkor a várkapuig ért azok sora, akik fel akartak jutni a Vörös-toronyba, amely nemcsak történelmi hangulatot biztosított a látogatóknak, de gyönyörű kilátás is nyílt az éjszakai fényben pompázó Bodrog-part Athénre.

A Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum a létesítmény jellegéből adódóan sajátos programokkal csalogatta a vendégeket. Ilyen volt a Hegyköz Táncegyüttes Életképek a rabvilágból című előadása, de "házias rabételeket" lehetett kóstolni a rabkocsmába, s ha valakinek éppen terhes volt a szabadság, kicsit raboskodhatott is egy kalodában. Szintén különlegességet jelentett, hogy az újhelyi börtönmúzeum, valamint a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrum Börtönpanoptikuma között - ahol fáklyás tárlatvezetést kínáltak az érdeklődőknek - rabszállító kocsi szállította az utasokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!