Ragyogj!

11 órája

Különleges időszaki kiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban

Ragyogj! – Ékszerek ideje címmel nyílik új időszaki kiállítás október 18-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

MW

Az őskőkortól napjainkig tartó időszak felsorakoztatott műtárgyai között meg lehet majd tekinteni a Kárpát-medence legkorábbi aranyékszereit

Forrás: Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum oldala

Az MNM új időszaki kiállítása korszakokon átívelve mutatja be, hogy az ékszerek az esztétikai értékeken túl milyen mélyebb jelentéseket hordoznak – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Az őskőkortól napjainkig tartó időszak felsorakoztatott műtárgyai között meg lehet majd tekinteni a Kárpát-medence legkorábbi aranyékszereit, egy országos szinten unikális, emberarcot ábrázoló ezüst ruhakapcsoló tűt, hunkori kincset, valamint számos középkori, drágakövekkel díszített arany ruhacsatot és -díszt. Látható lesz még egy 18. századi ereklyetartó mellkereszt, valamint patkószögből és emberi hajból készült ékszerek is.

A közlemény idézi Kiss Erika művészettörténészt, az MNMKK MNM Történeti Tár Újkori Főosztályának vezetőjét, a kiállítás egyik kurátorát, aki szerint fontos szem előtt tartani, hogy sokszor nem az egyéni választások és ízlés határozza meg az ékszerviseletet, hanem a reprezentációs szükségletek.

Az ékszerviselet egy nyelv, amellyel saját magáról, identitásáról és közösségéről is beszél a viselő

– tette hozzá.

A közlemény szerint időtlen idők óta az ékszerek hordozzák a legkomplexebb üzenetet az emberről életében és halálában. Az ékszereket nemcsak az értékes anyag, a gondos kialakítás, hanem a szellemi érték, a mögöttes tartalom és a személyes kötődések teszik időtlenné, mégis millió módon egyedivé és megismételhetetlenné. Legyenek akár a test, akár a viselet ékei, az ékszerek sosem magukban léteznek, hanem egy társadalmi kontextuson belül, egyedül ezen keresztül értelmezhetőek teljességükben – írják.

A kiállítás címét Benczúr Emese képzőművész Ragyogj című munkája inspirálta, amely az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére készült 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójára rendezett kiállításra.

Az októberben nyíló új időszaki tárlatot számos program kíséri, köztük múzeumpedagógiai foglalkozás, workshop, pop-up kiállítás, valamint kortárs reflexió. Az ékszerekről, reprezentációról és luxusról szóló szakmai és ismeretterjesztő előadások már a Kutatók éjszakáján, szeptember 27-én várják a közönséget. A részletes program www.mnm.hu-n elérhető – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!