Tudósítónk Velencéből

2024.08.31. 08:30

Lebilincselő volt a sorozat a sztárokkal Velencében

A hagyományok és ugyanakkor az innovációk találkahelye a 81. filmfesztivál.

Kevin Kline, Cate Blanchett és Alfonso Cuarón Velencében

Fotó: AFP

 A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a világ legrégebben indult filmfesztiválja, ahol a patinás helyszínek, a mozi fénykorának csillogása és évtizedek hagyományai ugyanúgy jelen vannak, mint korunk legfrissebb trendjei. A Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica már évekkel ezelőtt beengedte a streamingszolgáltatók által gyártott és/vagy forgalmazott alkotásokat, amikor más fesztiválok, különösen Cannes még mindig mutat némi ellenállást velük kapcsolatban. Velence idejekorán ráérzett arra, mennyire színesítik a kínálatot az online gyártók/forgalmazók alkotásai, melyek talán éppen ennek köszönhetően is egyre nevesebb rendezőket és sztárokat csalogattak magukhoz. 

Úttörőnek bizonyultak 

A fesztivál szintén jó érzékkel érzett rá az influenszerek vonzerejére is, elsőként engedve a mozicsillagok és topmodellek mellé divatbloggereket és Instagram-influenszereket a vörös szőnyegre. A velencei filmfesztivál úttörőnek bizonyult abban is, hogy idestova már több mint egy évtizede beengedte a televíziós sorozatok krémjét a fesztivál vetítőtermeibe, mintha csak jövőbelátóként tudta volna előre az azóta egyértelművé vált térhódításukat.

 Jó döntésnek bizonyult Idén a neves mexikói rendezőnek, Alfonso Cuarónnak az Apple TV+ által gyártott és forgalmazott 7 epizódból álló minisorozatát, a Disclaimert láthattuk a fesztiválon két részletben. Mindig nagy dilemma egy filmfesztiválon, hogy érdemes-e sorozatokkal tölteni a drága fesztiválidőt, különösen akkor, ha hamarosan saját lakásunk kényelméből is nézhetjük azokat. A nagyvászon és a közösségi élmény azonban számomra mindig a sorozatok felé billenti a mérleget, hiszen sehol máshol nem láthatom ezeket az alkotásokat ekkora vásznon, ilyen hang- és képminőségben és körülbelül 1500 néző társaságában. 

Cuarón sorozatára különösen jó döntésnek bizonyult rászánni az időt, mivel már pusztán a fényképezése nagyvászon után kiállt, az illusztris szereplőgárdáról nem is beszélve. Váratlan fordulatok A Cate Blanchett, Kevin Kline és Sacha Baron Cohen főszereplésével készült Disclaimer című sorozat az első pillanattól az utolsóig lebilincselő, tele van izgalmas és váratlan fordulatokkal, mely garantáltan nem ereszti majd a képernyő elől a nézőit.

Váró Kata Anna

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában