Család

2020.11.14. 09:00

Hatékony és egészséges megoldás

A „mosipelus” népszerűsége nő, Magyarországon is egyre többen használják.

Nagy-Hankó Krisztina

20201105 Miskol Mosható pelenka klub a Mokusodúban. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Képen: Juhász Szabolcsné Brigi Brilus pelenka cég tulajdonosa, készítője (J1)

Fotó: Ádám János

A mosható pelenka használatának előnyeire szeretnék felhívni a figyelmet azok az édesanyák, akik a gyermeknevelés mellett szabadidejükben klubot szerveznek a miskolci Mókusodúban. Nagy Izabella Bernadett önkéntes, a klub egyik vezetője. Három gyermek édesanyja, a legnagyobb 5 és fél éves, a középső két éves, a legkisebb gyermeke pedig hathetes. A középső kislány kéthetes kora óta használ mosható pelenkát. Rokonságban, baráti társaságban találkozott ezzel a lehetőséggel – mondta. A kezdeti lépéseknél két miskolci anyuka egyengette az útját, akik megmutatták a saját készletüket neki. Elsősorban azért választotta a moshatót az eldobható helyett, mert szerinte jobb a babának. Van egy tévhit, amely alapján egyesek azt állítják, hogy visszatartja a kicsit a mozgásfejlődésben, de ez nem igaz – hangsúlyozta az édesanya. Manapság már annyi változatos megoldás, formavilág van a modern mosható pelenkák világában, hogy mindenki kiválaszthatja a gyermek számára legmegfelelőbbet. Van egyebek mellett például kis vagy nagy terpeszű, magas és keskeny derekú. A speciálisan pici babákkal foglalkozó gyógytornászok is elfogadják. Egyre több az allergiás gyermek, akik a mosószerekre és vegyszerekre érzékenyek. A mosható pelenkával ez elkerülhető, tisztán tartása természetes anyagokkal is lehetséges. Krémet sem szükséges használni, mert nem pirosodik ki a popsijuk.

Szívesen segítenek

A miskolci klubban tájékoztatást kaphat mindenki, aki eddig még nem próbálta a mosipe­lust. Ingyenes próbacsomagok vannak, amelyeket ki lehet kölcsönözni. Ilyen, úgynevezett vándorcsomagokat a neten is lehet kérni és vállalni, hogy továbbküldik a következő édesanyának. Ha valaki személyesen nem tud vagy nem szeretne a mostani járványhelyzet miatt bemenni, annak a közösségi média felületein is tudnak tanácsot adni. Bernadettet meg lehet keresni, szívesen segít, hiszen neki ez most a hobbija, küldetése – fejtette ki. A korábban már felsorolt előnyein túl a mosható pelenka használata a környezetvédelmet figyelembe véve is fontos. Az édesanya családjával egy kis borsodi faluban lakik, ahol nem is tud mindig hozzájutni az eldobható pelenkához. Tehát a beszerzés miatt is egyszerűbb – tette hozzá. A már meglévő készletet egyébként szokta időnként bővíteni újabb darabokkal. Ő maga nem varr, de ökoweb­shopokból, készítőktől szokott időnként rendelni. Ami azonban a leginkább jellemző, hogy használtan vásárol más anyukáktól.

Work at home

Nagyon sok otthon dolgozó anyuka van, aki foglalkozik mosható pelenka varrásával, illetve mindennel, ami ehhez köthető. Hiszen ezek az édesanyák eldobható popsitörlőt sem használnak, abból is a moshatót választják. De megjelent a mosipeussal kompatibilis nadrág is a piacon. Az anyukák nagyon kreatívak és találékonyak, egyre többen kezdik el fejleszteni magukat és varrni a saját gyermeküknek, később másoknak is ezeket a termékeket.

Juhász Szabolcsné nyáron kezdett el mosható pelenka varrásával foglalkozni. A saját – most kétéves – kislányán gyakorolt, vagyis tapasztalta meg, hogy milyen fazon kényelmes a babának. A kicsi mosipelust hord négy hónapos kora óta, ezért rajta fejlesztette ki a prototípust. Brigi korábban is varrt, de nem ez a szakmája, hobbiként kezdte el. Úgy gondolta belevág, és vállalkozóként próbál érvényesülni.

Legyen egy készlet

Fontosnak tartja a környezetvédelmet, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és az egyszer használatos eldobható pelenka helyett alternatívaként választható mosható pelenka erre megoldást jelent. Ezek sokszor kimoshatóak és tovább is adhatóak, évekig lehet használni. A ráfordított összeg megtérül, költséghatékony, nem kell havonta új adagot vásárolni – mondta a készítő. A baba bőrének is jobb, mert a papírpelenkákat vegyszerrel kezelik, amitől kiütéses lehet, ezt azonban az anyuka azzal mossa, amivel szeretné, illetve légáteresztő is. Többféle anyagból is készítik, Brigi általában pamutdzsörzét és lycrát használ. Ha két-három naponta mosásba kerülnek a pelusok, akkor nagyjából 8-10 darabos készlettel megoldható a gyermek tisztán tartása. A benne lévő betét szintén mosható és cserélhető, így ha csak vizelet van benne, elég abból újat helyezni a pelenkába – emelte ki Brigi.

(A borítóképen: Juhász Szabolcsné (jobbra) nyáron kezdett el mosható pelenka varrásával foglalkozni)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában