CineFest

2021.09.17. 11:00

Önfeledt szórakozást ígérő valódi vígjáték

Az idei miskolci fesztivál sztárjai Sean Baker, a Red Rocket rendezője és a film főszereplője, Simon Rex.

US actor Simon Rex poses with the Jury Price they won for the movie "Red Rocket" during the 47th Deauville US Film Festival in Deauville, western France, on September 11, 2021. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket című film, melynek világpremierje idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt – hívja fel a figyelmet a nemzetközi fesztivál szervezői stábja. Sean Baker, a film rendezője és az egyik főszereplő, Simon Rex személyesen is tiszteletüket teszik a miskolci fesztiválon.

Premier: pénteken

Sean Baker hat évvel ezelőtt, 2015-ben már részt vett a CineFesten, akkor a Tangerine című műve kiérdemelte a Zukor-díjat és a közönség díját is. A rendező imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak.

A Red Rocket főszereplője, Mickey Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol volt felesége és az ellenséges környezet várja. Próbál beilleszkedni, de vajmi kevés sikerrel: tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott. Marad neki a fűvel való kereskedés és egy új szerelem, a tizennyolc éves Strawberryvel. Az enyhén baljósnak tűnő történet ellenére a Red Rocket valódi vígjáték, a CineFest egyik leghumorosabb alkotása, önfeledt szórakozást is ígér. A Red Rocket premierje szeptember 17-én, pénteken 20:30-tól lesz a Pressburger teremben.

A vetítést közönségtalálkozó követi. A filmet másnap, szeptember 18-án, szombaton 20:30-tól ismétlik meg a Zukor teremben.

A csoda könnyedén jön

Az amerikai Sean Baker neve a fesztiválozók és szerzői művek kedvelői előtt jól ismert a Tangerine és A Florida-projekt kapcsán, de idén került be először a cannes-i versenybe, a tengerentúli indie – független – kultúra képviselőjeként. Baker valódi szerzői filmes, az alkotófolyamatban is a saját szabályai szerint dolgozik: saját maga vágja a filmjeit. Mindenhol saját kezűleg igyekszik formálni a nyersanyagot. Filmjeiben mindig a kitaszítottak, az elesettek felé fordul, a Red Rocket esetében is. A mély és nyomasztó emberi drámákat is humorosan tálalja, az alapból visszataszító figurákat is szerethetőnek mutatja. Baker filmjeiben nincs odamondás, a csoda könnyedén jön. A Red Rocketben a Mickey-t alakító Simon Rex a cannes-i fesztivál egyik legnagyobb színészi alakítását nyújtotta, a rendező vélhetően az exmodell rapperre írta a szerepet.

(A borítóképen: Simon Rex a zsűri díjával Cannes-ban)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában