Divat

8 órája

Ezt nem láttuk jönni: újra divat a kordbársony!

Mikor szerzőnk megláttam, hogy újra divatba jött, repesett az örömtől, aztán kicsit utánajárt és kiderült, hogy nem mindenki osztja rajongását. Kordbársony: a szövet amit imádni és utálni is lehet.

Galambos Eszter

Újra divatba jön a bársonyruha

Forrás: Shutterstock

Fotó: Look Studio

Gyerekkori emlékeim a kilencvenes évekig vezetnek vissza, amikor is korosztályom minden tagjának volt legalább egy kordbársony nadrágja, szoknyája, esetleg kabátja. A szövet története azonban sokkal régebbi korokra nyúlik vissza.

kordbársony
Kordbársony. Pünkösdi bársony ruha
Fotó: Knap Zoltán

Kordbársony, amelyet arisztokraták, munkások majd hippik is viseltek

A kordbársonyszerű szövetet először az olasz kereskedők hozták Európába, ahol aztán az arisztokrácia kedvelt viselete lett. A ma „kordbársony” néven ismert pamutszövetből készült ruhaneműket, nagy szériában először a tizennyolcadik századi Manchesterben kezdték gyártani, az ipari forradalomnak köszönhetően gépesített textilüzemekben. Az arisztokrácia kedvelt ruhaszövetéből így lett a kord a munkások strapabíró öltözetének alapanyaga. A hatvanas, hetvenes években ez az anyag leginkább a slampos bölcsészek és a hippik védjegye volt.

Puha, meleg, mi kell még…?

Keszthelyi Annának általános iskolás korában több kordbársony ruhája is volt. Az egyik kedvence egy kötényruha volt, amelyet elől és két oldalt is zsebek díszítettek. Még élesen emlékszik arra, hogy ez az öltözéke bordó volt, a nadrágja pedig mustárszínű, oldalzsebes, gumírozott aljú. Mind a két ruhadarab vékonyabb csíkos, kényelmes és csinos volt egyszerre. Télen kifejezetten praktikus viseletnek számított, hiszen melegen tartott, nem kellett a nadrág alá harisnyát venni. Egy gond volt vele, hogy esésnél az anyag szinte rögtön elkopott és kifényesedett.

Kabátra is emlékszem, hogy lehetett belőlük kapni, szép czipzáros darabokat. Most legutóbb pedig női zakóban láttam, ami szerintem egy örök darab lehet.

 - tette hozzá lelkesen Anna. Valkovics Tamás férfiként is nagyon jó választásnak tartja a kordbársony öltözetet. Több nadrágja van, amit télen, a hideg időben szívesen hord és volt zakója is, amit ugyan most már nem vesz fel, de egykor a kedvencei közé tartozott. Amit még a kord szövet előnyének tart, hogy jól viseli a gyűrődést, bár hozzáteszi ami hátránya lehet, hogy bizonyos helyeken könnyen kikopik. Divattól függetlenül jó viseletnek tartja, főleg a téli napokon, mert jóval melegebb mint a farmer.

Nem minden „kord” egyforma

A bordasűrűségtől és bordaszélességtől függően különböző típusai léteznek, vannak lágy, könnyű szövésű és sűrű, súlyos szövetet adó változatai is. A bordák a vetülékfonal bolyhozásából képződnek. A bordázat szélességé az egészen keskeny mikrokordtól a vastag makrokordig terjed. A bordázat lehet szabályos, regular, vagy eltérő bordaszélességű, irregular, de léteznek nyomott mintás kordbársonyok is.

Ki nem állhatja, ezért sosem hordaná

Horváth Judit unokanővérétől örökölt egy bordó színű nadrágot, amit már első ránézésre furcsának tartott a csíkozása miatt. Egyszer felvette, de úgy érezte, mintha egy jelmezbe bújt volna, egyáltalán nem volt számára komfortos.

Egy plüssmackónak éreztem magam benne. Ellenben van egy sportcipőm, amiben van egy kordbársony rész, ebben az esetben ez egyáltalán nem zavaró, sőt nagyon divatosnak találom.

Benedek-Malik Erika általános iskolás volt amikor édesanyja vett neki kordbársonyból készült nadrágot, amit egyáltalán nem szeretett.

Nekem az anyagával is bajom van, nekem nem a meleg és puha érzetem volt tőle, hanem a merev és vastag és durva. Folyamatosan úgy éreztem mintha zsákban lennék. Hordanom ugyan kellett, de ki nem állhattam. Az én nadrágom vékony bordázatú volt, bézs, krémszínű.

Fiatal felnőttként újra próbálkozott a szövettel szoknya formájában, de sajnos ez sem vált be. Kisfia is kapott egy kordbársony kantáros nadrágot, de anyaként nem bírta magát rávenni, hogy ráadja.

A rugalmas kordbársonyoké a jövő

Azok számára, akik nem kedvelik a hagyományos szövetet, jó hír, hogy a textilipar fejlődésének köszönhetően ma már léteznek rugalmas kordbársonyok is, melyek spandexet tartalmaznak. A műszállal kevert alapanyagból készül kord kényelmesebb, kevéssé gyűrődik, formatartó és tartós is. A kényelmesebb és formatartóbb textíliának köszönhetően manapság a tervezők már mindenféle stílusban készítenek kordbársonyból készült modelleket. Egy dolgot azonban mindenképpen jó megjegyezni, hogy az anyagot vasalni csak kifordítva szabad, mert a vasalás lelapítja és kifényesíti a bordázatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában