„Agrárcenzus 2020”

2020.09.26. 13:00

Egyedi sajátosságok a mezőgazdaságban

Pap Gyula

balról: Bognár Gergely, a KSH szóvivõje és Tóth Péter, a Mezõgazdasági statisztikai osztály statisztikai tanácsadója

Fotó: Bujdos Tibor

Teljes körű mezőgazdasági összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020. szeptember 19. és november 22. között „Agrárcenzus 2020” elnevezéssel. A tízévenként megtartott felmérés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére, amelyhez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással – mondta el a többi között a szerdai tájékoztatón Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója.

Az összeírás témakörei közé tartozik többek között a személyes adatokon kívül a földhasználat, az állattenyésztés, a tápanyag és trágyázás és új elemként az agrárdigitalizáció helyzete. A tegnapi agrár-összeírásról tartott sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vonatkozású adatokat is ismertették.

Megtudhattuk, hogy a megyében a GDP 4,1 százalékát adja a mezőgazdasági szektor, a címek jelentős része mintegy 8 százalékát is innen jelölték ki. Az országos adathoz hasonlóan jelentős a gazdaságok számának csökkenése, 24 ezerről mintegy 18 ezerre mérséklődött a számuk.

Az országos trendhez hasonlóan csökkent az állattenyésztés és növekedett a növénytermesztés részaránya. A mezőgazdaságban dolgozók életkora szerinti megoszlásban hat százalék alatti a 35 évnél fiatalabbak száma és 27 százalék a 65 év fölöttiek részaránya, mely a generációváltás szempontjából hátrányos. Kiugróan magas a gyakorlati tapasztalattal rendelkezők aránya (77 százalék) ugyanakkor felsőfokú végzettséggel csak a gazdák öt százaléka rendelkezik. Az egyébként az egész unióban zajló összeírás során nálunk országosan mintegy 667 ezer címet keresnek fel, a megyében az 51 ezer címet 303 összeíró látogatja végig.

Mindenkinek érdeke

A folyamat során különösen ügyelnek a vírusveszély miatti előírások betartására, maszk és kézfertőtlenítés alkalmazására – hangzott el a sajtótájékoztatón.

„A következő évek hazai és EU-s támogatási és egyéb agrárszakmai döntéseihez szükségesek a pontos információk, így minden gazdálkodónak érdeke fűződik a kitöltéshez. Az adatok összesített formában nyilvánosan is elérhetőek lesznek, amelyek a gazdák döntéseit is segíthetik” – fogalmazta meg az adatgyűjtéssel kapcsolatban Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező, adataikat csak összesítve, név nélkül publikálják.

(A borítóképen: Bodnár Gergely és Tóth Péter, a KSH munkatársai)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában