Helyi közélet

2007.11.15. 13:55

Ígérik, megmarad az InterCity

<p>Szerencs, Tokaj – Úgy hírlett, megszűntetnek több Szerencset és Tokajt is érintő InterCity járatot.<BR /></p>

Szerencs polgármestere, egyben a térség listás országgyűlési képviselője, Rónavölgyi Endréné még október végén intézett kérdést a Parlamentben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz, mert – információi szerint – az új vasúti menetrendben több a térséget érintő járatot megszüntetni terveznek. A témával a Tokaj Agorán is foglalkoztak...

Szerencs városa a 18 tagtelepülést számláló szerencsi többcélú kistérségi társulás központja. Közlekedési szempontokat figyelembe véve fontos szerepet tölt be, mivel vasúti közlekedést illetően is csomópont. A környező településeken lakó emberek a szerencsi vasútállomáson tudják igénybe venni a vasút által biztosított tömegközlekedést, itt biztosított az átszállás az egyes járatok között – mondta felszólalásának bevezetőjében Rómavölgyi Endréné – A szerencsi kistérség gazdaságilag hátrányos helyzetű. Korlátozottak a munkalehetőségek, és sok ember más városban, jellemzően Miskolc vagy Nyíregyháza, illetve Sátoraljaújhely vasútvonal mentén lévő településen talál munkát. Oktatási szempontokat és a kistérség egészségügyi ellátását is figyelembe véve, jelentőséggel bír a megfelelő tömegközlekedés, vasúti közlekedés biztosítása.”

Nem indokolt...

„Az éves menetrend-szerkesztési folyamat alapján lezárultak az önkormányzati egyeztetések, de információink szerint a GKM ragaszkodik ahhoz, hogy kínálatcsökkentés legyen az eddigi ütemes menetrendi vonalakon. Megszűnne a Budapestről 9 óra 20-kor és 11 óra 20-kor a Nyugati pályaudvarrólNyíregyházára induló intercity-járat, illetve visszafelé is megszűnne a reggel Nyíregyházáról Tokajon és Szerencsen, valamint Miskolcon keresztül Budapest Keleti pályaudvarra közlekedő mindkét intercity-járat, a 6 óra 2 perces és a 7 óra 2 perces is.

A fent említett járatok tapasztalataink alapján magas kihasználtsági szinten működnek. Nem látjuk indokoltnak a jelenleg is zsúfolt járatok megszüntetését. Amennyiben információink helytállóak, tiltakozásunkat szeretnénk kifejezni a tervezett intézkedések miatt, és az ott élők nevében kérjük a fent említett járatok további biztosítását.”

Megmaradhatnak!

Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumi államtitkára válaszában a következtőket mondta: „A konvergenciaprogramban meghatározott költségvetési alapelvek mentén, ezekhez a lehetőségekhez igazodva a tárca számos menetrendi javaslatot várt a MÁV Zrt.-től, több menetrendi verzió kidolgozását kezdeményeztük, amelyek alternatív lehetőséget tartalmaztak a jövő évi menetrendtervezés során megvalósítható megoldásokról.

Természetesen ezen megoldások egy része olyan módosításokat is tartalmazott, amelyeket nem tudtunk támogatni. Szeretném megnyugtatni a képviselő asszonyt, hogy nem járulunk hozzá magas kihasználtságú vonatok járatritkításához, ezért a jövő évi menetrendben jelentős járatszűkítésre nem is kell számítani.”

„A képviselő asszony által említett konkrét intercity-járatokat illetően, noha, ellentétben a képviselő asszony információival, még nincs a szolgáltató és a tárca között menetrendi egyezség, nem zárultak le ezek az egyeztetések, a jövő évi menetrend jóváhagyása még nem történt meg, de a jelen állás szerint pozitív elbírálásra és a járatok megmaradására lehet számítani. Hangsúlyozom tehát, jól kihasznált, utasokkal teli járatok ritkítására nem készülünk.”

Menetrendi válasz
Májer Jánosnak, a borok fővárosa polgármesterének a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz címzett levelére pozitív válasz érkezett. A városvezető nyílt levélben fordult Kóka János miniszterhez, a Tokaj környéki személyvonat és InterCity járatok ritkításának megakadályozása érdekében. Dabóczi Kálmán a GKM Közszolgáltatások Szervezési Főosztály vezetője válaszolt a miniszter nevében, kilátásba helyezte, hogy a járatszámok Tokaj térségében nem fognak változni jövőre, az ideihez képest. Májer János ezúton is köszönetet mond a tárca vezetésének a kedvező intézkedésért.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában