Helyi közélet

2008.05.30. 19:22

A munka neheze még hátravan

<p>Hosszú idő telte el a birtokbavételig és a Mezőkövesdi Repülőtér működőképessé tételéig még szintén sok a tennivaló</p>

A Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezete hagyományos közgazdász napi programja első részében a humán erőforrás-versenyképesség témakörében hangzottak el előadások csütörtökön Lillafüreden, a pénteki napirenden pedig a Mezőkövesdi Repülőtér Fejlesztési Projekt bemutatása került sorra. A projektet az éppen egy hónapja 100 éves időtartamra aláírt bérleti szerződés értelmében a Fieldstone Kft. valósíthatja meg. A tájékoztatón Tállai András polgármester és a cég projektvezetője Dr. Richter Richárd ismertette a terveket, a már megtett lépéseket.

A polgármester elmondta: hosszas vajjúdás után sikerült a tulajdonba vételt elérni, a megfelelő beruházó megtalálása sem volt kisebb feladat. A város és a régió mindezzel egy hatalmas lehetőség birtokába került. A további erőfeszítésektől függ, mennyit profitál majd belőle. A közgazdásznap témájához kötődően kiemelte, az óvatos számítások szerint közvetlenül mintegy 1500 munkahelyet teremthet a projekt a kapcsolódó iparágakkal a következő 10 évben.

A logisztikai bázis kialakítását követő ingatlan fejlesztések és turisztikai célú beruházások megsokszorozhatják a térség gazdasági erejét, fokozhatják a betelepülési hajlandóságot.

Rendkívüli lehetőség

A beruházó képviselője ismertette a projekt ütemezését. Elmondta, az első lépés a különböző engedélyeztetési eljárások elindítása volt. A feladat bonyolultságára jellemző – melyet a sármelléki reptér kapcsán már megtapasztaltak –, hogy a végső döntést jelentő kormányhatározathoz 28 szakmai anyag elkészítése, engedélyeztetése szükséges.

Mindezek végig viteléig elkezdődnek a felújítási, átalakítási munkálatok - elsőként a nemzetközi standardnak megfelelő fénytechnika létrehozása. A beindulást követő első fázisban a légi teherszállítás kiépítése várható, a személyszállítás kezdetben kisebb súlyt képvisel majd. A cégvezető megerősítette, az hogy a város, a térség mekkora hasznot húz a lehetőségből az önkormányzatokon, az itt élő, ide befektető vállalkozókon múlik. Cégük számára a gazdaságföldrajzi elhelyezkedés volt a vonzó, biztos pont. Egy sikeres nemzetközi repülőtér köré kiépülő infrastruktúra, virágzó vállalkozások létrejötte a helyi invención, hozzáálláson dőlhet el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában