Helyi közélet

2011.06.06. 19:46

Fizetni kell a „felesleges” igazolásért

<p>Miskolc -&nbsp;Miért kell fizetni a táborozáshoz szükséges orvosi igazolásért? - kérdezik a szülők.</p>

Korábban, ha a táborba induló gyereknek orvosi igazolásra volt szüksége (hiszen közösségbe csak igazolással mehetett), szüleivel elsétált a házi gyermekorvoshoz, és megkapta a táborozásra jogosító papírkát.

Mára az igazolás beszerzése nem ilyen egyszerű, hívták fel a figyelmünket szülők és pedagógusok. Mert a szülő vagy fizet a háziorvosnak 2000 forintot az igazolásért, vagy felkeresi a gyerek iskolaorvosát (aki főleg a nyári szünetben egyáltalán nem könnyű elérni), vagy egy meglehetősen bonyolult folyamat végén végre táborba küldheti a gyermekét. Ez a folyamat a következő: először fel kell keresni az iskolai védőnőt. Ő ad egy formanyomtatványt, amin a szülő nyilatkozik, hogy a gyereknek semmilyen fertőző betegsége nincs. Ezzel pedig hétfőn vagy csütörtökön délelőtt 8-10 óráig elmennek a Miskolci Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Központ Selyemréten található központjába, és ott megkaphatják a szükséges igazolást.

Felesleges kiadni az igazolást

A központ igazgatója, dr. Kovács Katalin portálunknak elmondta: a problémával tulajdonképpen tavaly szembesültek először a szülők és a táboroztató pedagógusok. A házi gyermekorvosok ugyanis ezzel a lépésükkel akarták felhívni egy rossz jogszabályra a figyelmet. Arra, hogy teljesen felesleges kiadni az igazolást, hiszen 1-2 nappal a táborozás előtt nem lehet tudni, hogy beteg lesz-e a valaki vagy sem, a fertőző betegségek ellen pedig a gyerekek védőoltást kapnak.

Pénzt kérnek az igazolásáért

Tulajdonképpen a gyermekorvosok nem tettek és tesznek mást, csak a jogszabályokat betartják. Azaz pénzt kérnek az igazolásért, ezt a tevékenységet ugyanis számukra az OEP nem finanszírozza. Azonban nem kell minden gyermekorvosi rendelőben fizetni, jelezte az igazgató, a városban 4-5 orvos ragaszkodik csak ehhez. Kovács Katalin tapasztalatai szerint, bár a jogszabályok szerint igazuk van a gyermekorvosoknak, de sok szülőnek okoznak gondot. Ismer például olyan hatgyermekes családot, ahol a gyerekek ingyen táborozhatnak majd, de a szülők vagy kifizetnek 12 ezer forintot az orvosi igazolásért, vagy végigjárják a tortúrát mind  a hat gyerekkel.

Nem történt semmi

Vajon miért a szülők kárára akarják érdekeiket érvényesíteni a házi gyermekorvosok? - tettük fel a kérdést dr. Török Lajosnak, a Miskolci Vállalkozó Háziorvosi Rendszert Működtető Egyesülés vezetőjének, aki azt mondta, nem erről van szó. Hanem arról, hogy felesleges adminisztrációval terhelik az orvosokat és szülőket egyaránt. Mint fogalmazott: szülői szervezetekkel összefogva százezer helyre jelezték már, hogy változtassanak a jogszabályokon, de eddig semmi sem történt. Hozzátette: ha szociálisan rászoruló gyermeknek kell az igazolás, azt a házi gyermekorvosnak ingyen ki kell adnia. Az iskolai táboroztatáskor pedig mindenképpen az iskolaorvos az illetékes. 

Kerestük az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetét is, hogy kívánnak-e lépéseket tenni az ügyben.

Kérdéseinkre keddre ígértek választ. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában