Helyi közélet

2012.03.26. 19:08

UV fénnyel fertőtlenítik a miskolci ivóvizet

Miskolc - Nemrégiben a MIVÍZ Kft. diósgyőri tavi forrás üzemegységen kialakításra került egy UV fertőtlenítő berendezés, amely fizikai úton, UV fénnyel fertőtleníti az itt kiadott ivóvizet.

Miskolc - Nemrégiben a MIVÍZ Kft. diósgyőri tavi forrás üzemegységen kialakításra került egy UV fertőtlenítő berendezés, amely fizikai úton, UV fénnyel fertőtleníti az itt kiadott ivóvizet.

- Erre a beruházásra azért volt szükség, mert itt a környező házak már rá vannak kötve a szolgáltató vezetékünkre, és nem tudjuk biztosítani másképpen a klórozással előírt úgynevezett behatási időt. - nyilatkozta lapunknak Liska László, a Miskolc Nyugati Városrész Vízhálózati Üzemmérnökségének vezetője. - Ezzel az UV fertőtlenítő eljárással viszont abszolút csiramentes ivóvizet tudunk szolgáltatni már közvetlenül a reaktor után.

Mint azt megtudtuk, az előnye az ennek az eljárásnak, hogy nincs hozzáadott vegyszer, azaz csak az utólagos klórozás "megy hozzá", és nincs úgynevezett visszamaradó káros anyag. Ez egyébként viszonylag olcsó és hatékony fertőtlenítési technológia, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak.

Mintha a Bükkből

- Erre azért is szükség van, mert Miskolc vízbázisai karsztforrásokra települtek és ezek úgynevezett fedetlen karsztok, vagyis roppantul sérülékenyek. - tette hozzá a szakember. - Nagyobb esőzések, illetve a tavaszi hóolvadások következtében a csapadékkal szennyező anyag mosódhat be a karsztjáratokba, amely mikrobiológiai szennyezést okozhat. Ennek a kiküszöbölésére monitoring rendszert működtetünk, ami folyamatosan méri a vízben lévő fizikai szennyeződés fizikai állapotát is. Annak ellenére, hogy sérülékenynek mondható a miskolci vízbázis, nem szabad elfelejteni, hogy nagyon jó minőségű ivóvizet tudunk szolgáltatni a lakosságnak. Olyan, mintha kimennének az emberek a Bükkbe, és onnan, közvetlenül a forrásból oldanák meg az ivóviz igényüket. Nekünk ehhez a kötelező fertőtlenítsét kell végrehajtanunk, az esetleges másodlagos szennyeződések miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában