Helyi közélet

2012.04.06. 15:03

Utalva: 78 forint

Sárospatak, Miskolc, Budapest - Rendszertelen a heti bérük, és nem látják át a bérpapírt, állítja egyik olvasónk.

Sárospatak, Miskolc, Budapest - Rendszertelen a heti bérük, és nem látják át a bérpapírt, állítja egyik olvasónk.

Egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy pénteken mindössze 78 forintot utaltak át számlájára munkabér gyanánt. Olvasónk a Start közmunkaprogram keretében az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságnál dolgozik, de mint írja „Amikor merünk érdeklődni az igazgatóságnál hogyan és miként vannak elszámolva a munkabérek, egyik mutogat a másikra, sárospatakiak a miskolci vezetőségre”, majd hozzáteszi: eddig csak egyetlenegy bérpapírt kaptak, amivel szintén nincsenek megelégedve, mert nem látják át. Mint olvasók leírta még, minden héten más-más a bérük, „hol 6000, hol kevesebb, vagy ha jó napunk van, akkor megtisztelnek 12 ezer forinttal is”. Levélírónk arra kérte szerkesztőségünket, járjunk utána, „hogy is van ez, és hová tűnnek el a pénzek” amiket annyira várnak.

Olvasón levelét megküldtük Samu Attilának, a belügyminiszter főtanácsadójának, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében a közfoglalkoztatási bér kifizetése heti bér-részletekben történik. Levélírónk részére ebben a hónapban 6160, 15400, 12320, 18480, 78 és 15400 forintot utaltak ki, és az összegek megfelelnek a jogszabályoknak, valamint olvasónk munkaszerződésének. „Ebből is következően az említett úr valótlanul állítja, hogy »eltűnnek a pénzek«”.

Korrekciós összeg

„A közfoglalkoztatottak természetesen minden kifizetésről (jelen esetben utalásról) megkapják a bérjegyzéket, amelyen kétség kívül nehéz kiigazodni, de megfelelnek a vonatkozó előírásoknak”, tette hozzá Samu Attila. Olvasónk 78 forintos utalásával kapcsolatban pedig arról tájékoztatta lapunkat Samu Attila, hogy az természetesen nem a heti munkabére, az jelen esetben abból keletkezett, hogy minden hónapban történik egy úgynevezett „főszámfejtés”, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy havi rendszerességgel ellenőrzik a heti kifizetéseket, és amennyiben eltérést találnak – aminek leggyakoribb oka a kerekítés –, úgy a különbözetet rendezik annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatott minden őt megillető járandóságához hozzájusson. Ez történt most is: olvasónknak járt még 78 forint, tehát kifizették részére, tette hozzá Samu Attila.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában