Miskolc

2019.08.21. 11:30

A magyarság tehetségével gyarapította Európa érdemeit

Dr. Alakszai Zoltán jegyző helyettesítette dr. Kriza Ákos polgármestert az augusztus 20-ai ünnepségen.

Detzky Anna

Dr. Alakszai Zoltán az aratókoszorúval, mellette dr. Varga Judit

Fotó: Ádám János

A déltől tartó augusztus 20-ai kavalkád után a hagyományokhoz hűen este 6-kor ünnepi menet indult a városházától aratókoszorúval a Szent István térre. Az ott tartott ünnepségen dr. Varga Judit igazságügyi miniszter és dr. Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője mondott beszédet. Az új kenyeret szintén a jegyző vette át, amelyet a római katolikus, a görögkatolikus, a református, az unitárius és a görögkeleti ortodox egyházak képviselői megszenteltek és megáldottak. Az ünnepélyen a felszólalókon kívül részt vett még Hubay György országgyűlési képviselő, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és a megyei önkormányzat vezetői.

Büszke szülőhelyére

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter augusztus 20-ához kötődő gyermekkori emlékeivel kezdte beszédét, amelyek Miskolchoz kötik.

 

„Hálás vagyok az itt eltöltött gyermekkoromért, gimnáziumi és egyetemi éveimért. Miskolc megadta nekem azt, amit csak egy szülő adhat meg a gyermeknek, a biztonságos kötődést. Közel tíz éven keresztül éltem Európában, és évről évre, amikor ünnepek alkalmával hazatértem, öröm volt látni azt a fejlődést, amelyet a város az elmúlt tíz évben elért. Különösen hálás vagyok, hogy a szülővárosomban ünnepelhetem Szent István királyunk napját, a keresztény, magyar államalapítás ünnepét” – osztotta meg.

Európa az otthonunk

A magyarság európaiságára helyezte a hangsúlyt beszédében a miniszter.

„Augusztus 20-án a több mint ezeréves Magyarországot, Európa egyik legrégebbi államát ünnepeljük. Szent István a legnagyobb dolgot tette, amit egy uralkodó megtehet a saját népéért, megvédte országa függetlenségét egy olyan korban, amikor magától értetődő lett volna a behódolás és az önfeladás. Európa már István korában is sokszínű, széttagolt volt, mégis ki tudott alakulni egy vallási, politikai közeg, amely egységbe foglalta azt. Ez az egység a keresztény kultúra. Számunkra Európa nem egy földrajzi fogalom, hanem az a kulturális, politikai közösség is, ami államalapításunk óta az otthonunkat is jelenti. Az államalapítás óta Európa szívében élő magyarság évszázados küzdelmei során mindvégig Európa határait védte, és ezáltal azokat az értékeket is, amelyek nélkül az európai egység a sokféleségben ma nem is létezhetne. Ezért valljuk büszkén alaptörvényünkbe foglalt nemzeti hitvallásunkban, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, és tehetségével, szorgalmával gyarapította annak értékeit” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Szent István öröksége

Dr. Alakszai Zoltán jegyző többször idézett dr. Kriza Ákos polgármester tavalyi beszédéből.

„Nem hagyományos ünnepi beszéd ez a mai számomra, ahogy nem hagyományos dr. Kriza Ákos polgármester úr helyettesítése sem. Kossuth Lajos szavaival: »A haza örök, és nemcsak az iránt tartozunk felelősséggel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet és lesz.« Dr. Kriza Ákos azt mondta, hogy a magyarságnak addig van jövője, amíg a vezetői a nemzet védelmét, megtartását tartják elsődlegesnek. Bár volt, hogy három részre szakadt Magyarország, többször is megszállók uralkodtak fölötte, de a nemzet, az ország megvédésének akarata mindig felülkerekedett minden külső és belső ellenségen. Szent István öröksége újra és újra erőt adott az igaz keresztény hazafiaknak. Időről időre megrázta magát a magyarság, és lerázta láncait vagy elűzte elnyomóit. Szent István tudta, hogy ez a nemzet érdekével, a közösség megtartásával kell egybeessen. A szívós, rendíthetetlen, előre látható közösségépítést hagyta örökül minden állami és városi vezetőnek. Mi ennek az örökségnek akarunk és fogunk megfelelni” – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában