koronavírus

2021.02.23. 14:00

Félnek az utcai fertőzéstől

Az idősügyi szervezetek vezetői többségében nem értenek egyet a maszkviselés enyhítésével Miskolcon.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Miskolc polgármesteri hivatala enyhített a maszkviselés szabályain február 9-én. Az Észak másnap írt róla, hogy a népegészségügyi központ vizsgálata szerint emelkedik a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben található koncentrációja. Mindez arra utal, hogy hamarosan megnő a fertőzöttek száma a városban. Az enyhítés részeként már csak a megállókban, piacokon és az oktatási intézmények bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve a jogszabályokban meghatározott zárt terekben kell felvenni a maszkot. Idős szervezetek vezetőinek a véleményét kérdeztük az új rendeletről.

Elaltatja az éberséget

– Nem értek egyet a rendelkezéssel, mert a fertőzés veszélye még mindig fennáll – fejtette ki Szőnyi Gáborné, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Szervezetének elnöke. – Tavaly is, amikor engedményeket vezettek be, utána indult el a következő hullám. Magam részéről én most is hordom ugyanúgy a maszkot a lakáson kívül. Amikor elmegyek a boltba kesztyűt is viselek, és otthon mindig a kézmosás az első. A távol-keleti országokban teljesen természetes már régóta, hogyha valakinek fertőző légúti betegsége van, akkor maszkot vesz föl. Viszont itt Miskolcon arra bátoríthatja ez az új helyzet a lakosságot, hogy gyakrabban mozduljanak ki védőfelszerelés nélkül. Ez félelemmel tölt el. Az ismeretségi körömbe tartozó idősek is nagyobb részt így vélekednek.

A megyei nyugdíjasok érdekvédelmi szövetségénél továbbra is mindenkit a maszk viselésére biztatnak.

– Nem nagyon értek egyet az enyhítéssel, főleg most, hogy újabb vírusmutánsok terjedéséről lehet hallani. Magam és a környezetem is kellőképpen meg vagyunk ijedve a járvány miatt – jelentette ki Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. – Ha kilépek az utcára viselem a maszkot, és a fiatalabb családtagjaimat is erre biztatom, függetlenül attól, hogy milyen rendelkezés született. Valószínűleg hamarosan beoltanak, de én utána is maszkban fogok járni. Mint egy megyei idősügyi szervezet elnöke, nem mindegy, hogy milyen példával járok elől. Mióta keddenként 9–11-ig személyes fogadóórákat is tartunk a Kazinczy utcai irodánkban, azóta ott is nagyon odafigyelünk a járvány­ügyi előírásokra.

Van, aki úgy gondolja, hogy az utcai maszkviselést korábban sem tartották be az emberek maradéktalanul.

– Szerintem nem jelent gondot ez a kicsi enyhítés, mert a fontos helyeken megmaradt a kötelező maszkviselés szabálya – mondta Greutter Zoltánné, a miskolci Idősek Tanácsának tagja, a Martin-Kertvárosi Nyugdíjas Klub vezetője. – Az utcán pedig, ahol most már hivatalosan sem kell felvenni a maszkot, ott korábban is sok járókelő esetében is láttam, hogy az orrukat nem takarták el. Úgy pedig semmi értelme nincs a védőfelszerelésnek. Véleményem szerint a távolságtartás, a kézmosás és a tömeg elkerülése sokkal fontosabb a fertőzés elkerülésére. Ettől függetlenül a biztonság kedvéért azért én mindenhol maszkban járok.

(A borítóképen: A legtöbb helyen alapszabály és természetes az utcai maszkviselés)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában