koronavírus

2021.03.25. 09:00

Két új vakcina áll rendelkezésre

A szakember hangsúlyozta, egyetlenegy beoltott ember sem került kórházba, lélegeztetőgépre.

Hegyi Erika

20210324_Megnyílt a gyomaendrődi oltópont_Gyomaendrőd_Lehoczky Péter_BMH

Forrás: MW

Fotó: Lehoczky Péter

Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európa-szerte, aminek a brit vírusvariáns az oka, mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján a napokban. Hétfőre 252, keddre pedig 249 ember hunyt el koronavírus-fertőzés következtében hazánkban. A tömeges oltás itthon is elkezdődött, és március 8-ától szigorításokat vezetett be a kormány, a fertőzöttek, a kórházba kerülők és az elhunytak száma mégsem csillapodik. Mi ennek az oka? – kérdeztük elöljáróban Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanártól.

A csúcs

A szakember kifejtette: a szigorításokat két hete vezették be, az oltások is két-három hete pörögtek fel, így ezek együttes hatása e hét végén érvényesül majd. Az immunitás kialakulásához ugyanis legalább három hét szükséges. Azonban még gyorsabban, még több embert kellene beoltani ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a fertőzöttek és kórházba, lélegeztetőgépre kerülők száma.

– Március utolsó napjaira várható a csúcs, és remélem, hogy utána már nem lesz növekedés. Ezt azonban biztosan a szennyvízadatokból lehet majd megállapítani. Szerencsére a friss adatok biztatóak, sehol nem emelkedett, sőt több nagyvárosban csökkent a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja – jelezte a víruskutató.

Hozzátette: sajnos a halottak száma csökken majd a legkésőbb. Először az új fertőzöttek és az intenzív osztályra kerülők lesznek kevesebben, és ezt követheti 4-5 nap múlva már az elhunytak száma is.

Két új keleti vakcina engedélyeztetését jelentette be a napokban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Az egyik a CanSino Biologics cégnek a kínai hadsereggel közösen kidolgozott vakcinája, a másik a CoviShield, amit Indiában gyártanak. Mit lehet tudni ezekről?

Kínából és Indiából

Rusvai Miklós elmondta, a kínai CanSino tulajdonképpen ugyanazon elv alapján készül, mint a John­son & Johnson oltóanyaga, amit már szintén engedélyeztek hazánkban. Vektoralapú vakcina, melynek lényege, hogy az 5-ös típusú, ártalmatlan humán adenovírusba (olyan vírus, ami nem betegíti meg az embereket) juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént, és ezt oltják be a szervezetbe. Egyadagos vakcináról van szó, tehát nem szükséges emlékeztető oltás ahhoz, hogy megfelelő immunitást váltson ki.

A CoviShield vakcináról azt kell tudni, hogy az AstraZeneca licence alapján gyártják Indiában. Az AstraZenecát pedig jól ismerjük itthon, hiszen már régóta oltanak vele nálunk is.

A víruskutató hangsúlyozta: amennyiben a magyar hatóságok engedélyezik az új oltóanyagok forgalomba ­hozatalát, akkor bízhatunk bennük. Tulajdonképpen a hatásmechanizmusukat, a működési elvüket tekintve ugyanolyanok, mint a már hazánkban is alkalmazott vektoralapú vakcinák. Ráadásul az indiai gyártású CoviShield dokumentációja már az Európai Gyógyszerügynökség asztalán van, tehát amikor engedélyt kap (amire minden esély megvan), akkor vélhetőleg hamarosan az összes EU-tagállamban is használják majd. Kérdeztük tőle azt is, miért elég egyes oltóanyagokból csak egy adag. Jelezte: nem minden gyártó törekszik a 90 százalék feletti hatékonyságra, megelégszenek a 80 százalék fölöttivel. Tulajdonképpen a kétadagos vakcinák között is van olyan, ami már az első oltás után biztosítja a 80 százalékot, de ott a gyártók nagyobb hatékonyságra törekszenek, és ragaszkodnak az emlékeztető oltáshoz.

Elég egy oltás

Az egyadagos oltásoknál az a cél, hogy minél több embert lehessen immunizálni minél rövidebb idő alatt. Ez azonban a vakcinák biztonságát nem befolyásolja, legfeljebb a hatékonyságukat egy kicsit.

Felvetettük azt is, hogy többféle gyógyszert és plazmaterápiát is használnak a covidos betegek gyógyítására. Azonban ezek hatásosságát az elhunytak magas száma nem igazolja.

Rusvai Miklós rávilágított, sajnos a vírusfertőzések gyógyítása soha nem olyan hatékony, mint a megelőzése.

– Ezért kérjük folyamatosan az embereket, hogy minél többen regisztráljanak és oltassák be magukat. Sokan nem tudják, hogy koronavírus-fertőzés esetében a gyógyítás nagyon rossz hatásfokkal működik, így a megelőzésre kell a fő hangsúlyt fordítani. Használhatunk különböző gyógyszereket, használhatunk különböző terápiákat, de sajnos az intenzív osztályra, lélegeztetőgépre kerülő betegek közel 50 százalékát elveszítjük. Az oltottak közül eddig senki nem halt meg, senki nem került lélegeztetőgépre! Ez a leghatékonyabb védekezés a járvány ellen – hívta fel a figyelmet a víruskutató.

(A borítóképen: Rusvai Miklós szerint bízhatunk az új vakcinákban)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában