Bláthy

2021.06.10. 11:30

Csúcstechnológiával fejlesztik a szakoktatást

Újabb szlovák–magyar együttműködés kezdődik a miskolci műszaki szakközépiskolákban.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

A Miskolci Szakképzési Centrum programjában a megyeszékhely és Kassa meghatározó műszaki szakképző iskolái alakítanak ki együttműködést annak érdekében, hogy a középfokú képzésben részt vevő diákok magasabb szintű szakmai tudással és kompetenciákkal lépjenek ki a munka világába. Többek között csúcstechnikával, robotikával felszerelt tanműhelyt is létrehoznak a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumában.

Online kapcsolódtak

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program segítségével megvalósuló Interskill 2021 – A műszaki szakközépiskolák intézményi kapacitásának fejlesztése határon átnyúló együttműködés segítségével projekt konferenciával indult. A vírushelyzet miatt a nyitórendezvényt online tartották. Elsősorban a pályázat részleteiről, annak elemeiről és megvalósításáról volt szó.

Érdekes kalandba kezdenek ezzel a projekttel. A jelenlegi időszak az egyik legnagyobb kihívás az iskolarendszer számára – mondta Kiss Gábor, a Miskolci SZC kancellárja az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A kihívás Kassán és Miskolcon ugyanaz, amelyhez találtak egy kiváló partnert, a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskolát. A program alapgondolata a közös gondolkodás és a tudás megosztása. Az ipari robotok a robotika világában is külön csoportba tartoznak. Hazánkban nagyon kevés laboratóriumban foglalkoznak ezzel az ággal. Egy ipari robot ma már képes arra, hogy élőben reagáljon bizonyos helyzetekre, akár pingpongozzon egy emberrel.

A negyedik ipari forradalom hatására a legnagyobb változások az elektronikai, gépészeti, informatikai ágazatban zajlottak, ezeken a területeken kell a műhelyeket, az eszközöket és laboratóriumokat fejleszteni. A fejlesztés során robotikai, számítógép-vezérlésű megmunkálógépeket és elektronikai oktatóeszközöket szereznek be. Az oktatók szakmai továbbképzésen vesznek részt, valamint felmérik a képzés első évfolyamos diákjainak kompetenciáit. Az együttműködés része az Ipar 4.0 jegyében rendezésre váró workshop és verseny, amely segíti a szakmai tudás és tapasztalatok megosztását a partnerek között. A következő időszak fenntartható gazdasági fejlődése a munkavállalók hatékonyságának növelésén és a robotizálás szintjének fejlesztésén alapulhat. A gazdasági fejlődés egyik fontos mutatója a tízezer főre jutó ipari robotok száma az országban. Ebben a magyar és a szlovák gazdaságnak is fejlődnie kell. Az eszközök fejlesztése mellett szakértőkre is szükség van a robotok összeszereléséhez és programozásához.

A tervezett ipari robotikalabor a legkorszerűbb berendezéseket és ismereteket adja az iskoláknak. Egy ilyen projekt különlegességeket hoz be az oktatásba, de azt szeretnék, ha ez beépülne a hétköznapokba is – tudatta Kiss Gábor.

(A borítóképen: Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója a keddi konferencián)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában