Ünnepi asztal

2023.12.23. 15:50

A kreativitásnak is lehet helye az ünnepi sütés-főzésben

A leghasznosabb süteményalapok azok, amelyek többször is felhasználhatók és sokáig elállnak.

Detzky Anna

Fotó: Evgeny Atamanenko

koczi-rozalia-a-sutikkel5
Dr. Kóczi Rozália, a Recept Magazin korábbi nyertese meglepte az Észak-Magyarország szerkesztőségét a Tojásos kosárka nevű süteményével. Fotó: Bujdos Tibor

Sokat könnyíthet az ünnepi előkészületekben, hogyha olyan étel alapokat készítünk, amelyek később többféleképpen felhasználhatunk. Különösen a sütemények között találunk ilyeneket. Az Észak-Magyarország napilap receptversenyének többszörös győztese, dr. Kóczi Rozália nyugalmazott pedagógus a vajastésztát ajánlotta, mint ilyen univerzális desszert alapot az ünnepi asztalra. Rozáliáról, amellett, hogy szép sikereket ért el nálunk gasztronómiai tudásával, gyűjtő is, mégpedig évtizedek óta recepteket gyűjt, úgyhogy mostanra tetemes gyűjteménnyel büszkélkedhet. Úgy tűnik, hogy egyik 13 éves lányunokája pedig átveszi tőle a stafétát, mert karácsonykor más-más ünnepi süteménykölteménnyel lepi meg a nagyit. 

Hagyományos és új ízek 

- Három helyen szoktuk ünnepelni a karácsonyt. Szenteste az édesanyámat látogatjuk meg, aki inkább a tradicionális ételeket kedveli. Ezt követően megyünk a lányomékhoz, hozzám pedig karácsony másodnapján érkezik a család – osztotta meg velünk dr. Kóczi Rozália. - A lányoméknál teljes egészében a fantázia dominál. Két 13 éves ikerlány unokám van, akik mindig kitalálnak valami újdonságot. Az egyikőjük különösen szeret sütni-főzni már most. Magam is szeretek kísérletezni, de azt meghagyom inkább az év többi időszakára. Ilyenkor inkább a már jól bevált ízeimmel, ételeimmel készülök, bár ezek nem mindig az általánosan megszokottak, hanem némelyik specialitás. Desszertnek például a nagyon praktikus, többféleképpen felhasználható vajas tésztát ajánlom. 

Vajas tészta hozzávalói: 

28 dkg liszt 

22 dkg margarin 

2 dl tejföl 

teáskanál citromlé 

1 csipet só 

Vajas tészta elkészítése: 

A lisztet és a margarint összekeverjük és hozzáadjuk a tejfölt, a citromlét és a sót. Ezeket összedolgozzuk addig, amíg rugalmas tészta nem lesz belőle. Utána hideg helyen legalább két óra hosszát kell pihentetni. Aztán fél órás időközönként legalább kétszer hajtogatni kell 90 fokban. Amikor elkészül, különböző süteményeket lehet formázni belőle süteményformákkal és tetszés szerint lehet díszíteni cukormázzal és variálni. Amennyiben két virágformát egymásra teszünk, még töltelék, például lekvár is mehet bele. Előmelegített sütőben kell kisütni az egészet és a végtermék leginkább a linzer állagára hasonlít. A kész, összegyúrt tészta pedig hűtőben tartva nagyon sokáig felhasználható még.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában