boon.hu video

2024.05.29. 18:05

Európai szintű tudásközpontot adtak át a Miskolci Egyetemen (fotókkal, videóval)

A Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár megvalósulásával egy országosan egyedülálló, európai szintű tudásközpont, valamint ahhoz kapcsolódóan könyvtári, levéltári bázis került kialakításra a Miskolci Egyetemen.

Gárdonyi Edina

Fotó: Vajda János

A beruházás keretében a Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár, Múzeum épületét és a könyvtári raktárépületet átalakították és felújították. Új épületszárnyat építettek és irodaépületet, valamint raktárépületet hoztak létre a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára számára, valamint új levéltári raktárépület is kialakításra került.

Fükő László Károly, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetemet a múltja arra kötelezi, hogy a régió vezető szellemi központja legyen. Olyan oktatási-kutatási tevékenységek megvalósulása a cél, melyek a gazdasági szereplők számára is értékesek. A Miskolci Egyetem minden újítása a régió fejlődésének szolgálatában áll.

Mindennek a kulcsa az együttműködés

Az ünnepélyes szalagátvágás után Nyul Zoltán, magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár elmondta: egy ilyen építmény összekapcsolja a kultúrát, a nevelést és az építési ágazatot. A minőség az a szó, ami ezeket a területeket összeköti. Ebben az épületben a funkcionalitás, a gazdaságosság és az esztétikai szempontok is harmonizálnak. Kiemelte, hogy ennek a hatalmas projektnek a kulcsa az együttműködés volt.

Megőrizték az ikonikus elemeket

A régi épület is megújult, de ikonikus elemeit, mint a földszinten látható Barcsay Jenő mozaik képet megőrizték. A boon.hu kérdésére B. Szabó Veronika belsőépítész elmondta: a tervezés elején Szendi Attila azt kérte, hogy a könyvtár az egyetem nappalija legyen. A diákok itt töltsék az idejüket, lehetőség legyen csoportmunkákra és legyenek csendes tanulóterek.

A mesterséges intelligencia nem eltávolít, hanem bevonz

Szendi Attila, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum főigazgatója ismertette a beruházást könyvtárszakmai és építészeti folyamatok szempontjából is. 

A mesterséges intelligencia által generált tartalmak korszakában a közgyűjteményi raktárak jelentősége a maradandó értékű iratok, muzeális könyvek és műtárgyak őrzésében rejlik. 

Ebben a találkozásban a könyvtár és az információtudomány mesterséges intelligenciája nem eltávolítja, hanem bevonzza a közgyűjtemény épületébe a hallgatókat, oktatókat, kutatókat. Ennek köszönhetően a digitális korszakban kibővül az épített tér funkciója és nem csökken.” – zárta szavait.

Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár szerint az egyetemi gyűjtemények az egyetemi identitás alapját adják. Ez a több mint 13 milliárd forint kormányzati támogatással létrehozott modern, 21. századi központ egy új kísérlet.

 Mi már látjuk a nagy képet, az egyetemek, levéltárak és az országos közgyűjtemények együttműködését 

– húzta alá.

A tudásban hatalom van

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő kiemelte: 

Ha jól mennek a dolgok a Miskolci Egyetemen, akkor jól mennek a dolgok Miskolcon, hiszen az egyetemen végzett hallgatók biztos támaszai a város gazdasági és kulturális jövőjének. Nem csak az erőben van a hatalom, hanem a tudásban is.

– zárta szavait.

Miután Nyul Zoltán helyettes államtitkár szimbolikusan átadta a felújított egyetemi Könyvtár kulcsát a Miskolci Egyetem rektorának, Prof. Dr. Horváth Zitának, a rektor felidézte az egyetemi könyvtár történetét, amely az első könyvtár volt Miskolcon. „Az egyetem egésze a megújulás időszakát éli: a 250 éve Selmecbányán, 75 éve Miskolcon indult történetnek megint egy új korszaka kezdődik.” – emelte ki.

Egyedülálló konzorcium

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója örömét fejezte ki, hogy egy egyedülálló konzorcium vette kezdetét egy egyetem és a levéltár együttműködésével. 

Ami nincs a levéltárában, az nincs. Ez alapján van identitásunk, ami nélkülözhetetlen egy nemzet szempontjából.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában