boon.hu video

2024.06.21. 20:00

Így ballagnak a nyolcadikosok Miskolcon - Fotók, videó

Mintegy ezer diák köszön el általános iskolájától a napokban Miskolcon. Megkérdeztük az iskolákat, hogyan búcsúztatják végzőseiket. Cikkünk végén közös virtuális ünneplésre hívjuk olvasóinkat.

Gárdonyi Edina

Ballag már a vén diák

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Miskolci Tankerületi Központ fenntartásában Miskolcon működő általános iskolákból összesen 687 nyolcadik évfolyamos tanuló ballag el a tanév végén – tájékoztatta portálunkat dr. László István tankerületi igazgató. A tankerület iskoláiban hagyományos ballagási ünnepségeket szerveznek.

Miskolcon tizenhárom egyházi fenntartású általános iskola működik, ahol a hagyományos ballagási ünnep hálaadó szentmise vagy istentisztelet kereteiben történik.

Így ballagnak az egyházi iskolákban

A miskolci katolikus általános iskolák, így a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda fenntartója az Egri Főegyházmegye

– A ballagás a Szent Imre templomba való átvonulással kezdődik és az első részben hálaadó szentmisén veszünk részt. A mise után visszaballagunk az iskolába és ott folytatódik az ünnepség, melynek keretein belül átadjuk a Szent Imre plaketteket, a jutalomkönyveket és elbúcsúzunk a gyerekektől – mondta el a ballagás menetével kapcsolatban dr. Kovácsné Nikházy Eleonóra.

A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda 38 nyolcadikosa int búcsút iskolájának. Csík Tibor igazgató a ballagás menetével kapcsolatban azt nyilatkozta portálunknak, hogy két részletben zajlik intézményükben a búcsú:

– Ünnepi szentmise keretein belül történik a zászlóátadás és az egri érsek üzenetének tolmácsolása a diákok számára. Az iskola színháztermében kivetítőn is figyelemmel kísérhetik az eseményt, akik nem tudnak elmenni a templomba. A ballagás az iskolában folytatódik, ahol a tanulók hagyományos módon búcsúznak iskolájuktól, majd az aulában a díjak átadásával és az igazgató búcsúbeszédével zárul az ünnep.

Harasztiné Kádár Ágnes, a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy idén 29 nyolcadik osztályos tanuló ballag végig az iskola folyosóin utoljára. A templomuk kis mérete miatt az iskolalelkész az iskolában búcsúztatja és áldja meg az iskola kapuin végleg kilépő diákokat.

Van, ahol már elballagtak

A Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolából június 14-én, pénteken 27 nyolcadik osztályos tanuló ballagott el. Előtte szerdán a szüleikkel és az őket tanító nevelőkkel együtt iskolánk kápolnájában Szent Liturgián adtak hálát az itt töltött 8 évért – tájékoztatott Papné Orosz Klára igazgató.

A Komlóstetői Református Általános Iskolából 24 tanuló ballagott el péntek délután.

– A ballagás fontos eseményünk, hiszen ekkor búcsúzunk el a 8 évig intézményünkbe járó gyermekektől és családjaiktól. Az iskolai életen túl fontos számunkra a gyermekek lelki élete. A ballagás egy áhítattal indul, ahol az iskolalelkész igei gondolatokkal köszön el a diákoktól Isten áldását kérve ballagó növendékeink további életére. Hagyományainkkal még inkább erősítjük kötődésüket iskolájukhoz. A ballagási tarisznyájukban a pogácsa, az érme, a közös fotó mellé egy igés kártyát is kapnak útravalóul. Az iskola legrangosabb elismerése a Komlós díj. Kimagasló tanulmányi eredményükért és példamutató közösségi munkájukért a nyolcadikos tanulók a tantestület javaslatára a ballagáson vehetik át – avatta be a boon.hu-t hagyományaikba Nagyné Ferencz Judit igazgatóhelyettes.

Várjuk a ballagásról készült olvasói fotókat

Akár ballagó, akár családtag, vagy ismerősként ünnepelt, örömmel várjuk az idei ballagásról készült fotókat és a hozzájuk tartozó történeteket.

Hogyan küldhetik el fotóikat?

IDE kattintva tölthetik fel a fotókat az alábbi adatok megadásával: a ballagó neve, az iskola neve, esetleg egy rövid leírás a képen látható pillanatról. A beküldött fotók közül kiválasztjuk a legjobbakat, amelyek megjelennek a portálunkon. 

Van, aki nyolcadik után is marad

– A Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium általános iskolai intézményegységének ballagása a Belvárosi evangélikus templomban lesz. Immáron hagyomány, hogy istentisztelet keretében búcsúzunk el nyolcadikos diákjainktól, az iskolalelkész áldással bocsájtja útnak őket. Idén összesen 36 tanulónk ballag, közülük 14-en csak "jelképesen", hiszen saját intézményünkben folytatják középiskolai tanulmányaikat - nyilatkozta Tiborc-Kovács Kinga tagintézmény-igazgató.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában