Lehetőség

2024.06.08. 23:00

Közel háromezer diák kaphat nyári munkalehetőséget vármegyénkben az állam diákmunka programjában

A kormány 2013 óta töretlen sikerrel hirdeti meg a Nyári Diákmunka Programot.

Gárdonyi Edina

Az önkormányzatok sok diákot foglalkoztatnak nyaranta a program keretében

Fotó: Unger Tamás

A program bértámogatással ösztönzi a fiatalok körében lévő munkaerőtartalék aktivizálását a középiskolások, egyetemisták nyári foglalkoztatásán keresztül, ami érdemben elősegítheti a munkatapasztalat-szerzést a fiataloknál – emelte ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a program idei bejelentésekor. A Nyári Diákmunka Program 2013 óta működik folyamatos sikerrel.

Több területen is lehetőséget kapnak a diákok

A program eddigi tizenegy éve alatt közel 300 ezer diák foglalkoztatását támogatta összesen 30 milliárd forinttal. 

A 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonnyal és vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok június 17-től regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. 

A támogatásokat önkormányzatok, valamint a mezőgazdaságban, turizmusban és vendéglátásban működő vállalkozások kaphatják. 

Az idei évtől az erdőgazdálkodás területén is lehetőség nyílik a fiatalok foglalkoztatására. Az állam két hónap időtartamra téríti meg teljes egészében a legfeljebb napi hat órás foglalkoztatás után fizetett munkabért. A cégeknél legfeljebb napi nyolc órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér háromnegyedét vállalja át. A program keretében a 25 év alattiak SZJA-mentes munkavégzésük után több pénzt tarthatnak meg, amit saját céljaikra fordíthatnak.

Júliustól augusztus végéig

A program keretében a fiatalok legkorábban 2024. július 1-jével állhatnak munkába. Az augusztus végéig tartó program részletei a foglalkoztatási portálon olvashatók. A program célja, hogy a diákok az elméleti tudásukat a gyakorlatban is kamatoztathassák, ezzel elősegítve a korai munkatapasztalat-szerzést és a jövedelemszerzési lehetőséget. A korai sikerélmények fontos szerepet játszanak a fiatalok későbbi munkaszocializációs folyamatában.

Regionális adatok

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Sajtószolgálata portálunk megkeresésére a következőket mondta el az idei programmal kapcsolatban: 

Vármegyénkben a program keretében legalább 2685 diák foglalkoztatása válik lehetővé, a rendelkezésre álló 537 millió forintos támogatásnak köszönhetően. A programhoz tartozó bővebb információk a munka.hu oldalon érhetők el. 

Pozitív tapasztalatok

Bártfai Kristóf negyedéves hallgató a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Évekig részt vett a Nyári Diákmunka Programban Boldván:

Az állam által szervezett nyári diákmunka számomra mindig is remek lehetőséget jelentett, és több éven keresztül örömmel vettem részt benne. Különösen értékes volt számomra, hogy a falu fiataljai összegyűlhettek, és közösen tehettünk valami jót a közösségért. A program során többnyire a közterek rendezésében segítettünk, ami által nemcsak szebbé tehettük a környezetünket, hanem a közösségi összetartozást is erősítettük. Emellett számos esetben különböző rendezvényeken vettük ki a részünket, ami mindig izgalmas és változatos feladatokat jelentett. Jómagam többször is segítőként vettem részt a helyi gyermek napközis táborban, ahol a gyerekekkel foglalkozhattam és hozzájárulhattam a nyári élményeikhez. Emellett volt olyan alkalom is, amikor kiállításon segítettem, ami új tapasztalatokkal gazdagított. Az állami nyári diákmunka nemcsak munkalehetőséget biztosított számomra, hanem közösségi élményt is, amiért mindig hálás leszek

– osztotta meg tapasztalatait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában