Riasztás

2024.07.30. 11:30

Citromsárga, narancssárga és vörös: Mikor hirdetnek figyelmeztetést a hőségben?

A meteorológusok a napi középhőmérsékletek alapján adnak ki figyelmeztetéseket a várható hőmérsékletet illetően. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elég valószínű, hogy idén augusztus 20. után sem fog rohamosan lehűlni az időjárás.

Édes Richárd

Ha már szinte kibírhatatlan a hőség...

Forrás: Getty Images

Mikor hirdetnek citromsárga, narancssárga és vörös figyelmeztetést a hőségben? A meteorológiai figyelmeztetésekről kérdeztük Erdődiné Molnár Zsófiát, a HungaroMet Zrt. miskolci meteorológus munkatársát. 

A nagy meleg a tényező

Erdődiné Molnár Zsófia elmondta: a meteorológiai szolgáltató a napi középhőmérsékletek alapján ad ki figyelmeztetéseket a honlapján (met.hu). Amennyiben a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 25 fokot, citromsárga figyelmeztetés lép életbe. Ha a meleg 27 fölé merészkedik, narancssárga figyelmeztetés jön, 29 fok felett pedig a vörös figyelmeztetés következik. 

Thermometer against blue sky
Ha tartósan magasra száll a hőmérő higanyszála, riadóhelyzet alakulhat ki
Forrás: Getty Images

„A napi középhőmérséklet mindig egy számított érték, ami a mért hőmérsékleteken alapul. Emellett például zivatarra, felhőszakadásra, széllökésre, ónos esőre, hófúvásra is adunk ki figyelmeztetéseket és riasztásokat”- emelte ki a figyelmeztetések jelentőségét Erdődiné Molnár Zsófia. 

A meteorológusok 3 nappal előre adnak ki figyelmeztetéseket a várható magas középhőmérsékleti értékek előtt. Adataik mindig meteorológiai mérőállomások hőmérőiből származnak: ezek árnyékolt hőmérsékletet mérnek, és kalibrált hőmérők, ezért megfelelnek a szabványoknak.

Szeptemberben sem ritka

„Az éghajlatváltozásban kimutatható egy napjainkban egyre jobban érvényesülő tendencia: a nyár jellemzően később ér véget, és a szeptember is egyre melegebbé válik”- jegyezte meg Erdődiné Molnár Zsófia.

A 2000-es években még gyakran előfordult, hogy augusztus 20. után elkezdett lehűlni az időjárás. Manapság azonban nem ritka, hogy augusztus utolsó napjaiban is strandidő van, akárcsak szeptember első felében. És májusban is egyre többször kell számolnunk a kánikulával. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában