Kánikula

2024.07.08. 14:00

„Főzés közben ez a hőség egyszerűen brutális”

Miskolcon több lakásban nincs klíma, így a hőség sokkal jobban megviseli az ottlakókat. Összeszedtünk néhány alternatív hűtésitechnikát a melegebb napokra.

Ujlaki Attila

Ventillátor és vizes törülköző: így lehet a legjobban elviselni a hőséget

Fotó: MW

A nyári hónapokban a miskolci panellakások lakói számára komoly kihívást jelent a hőség elviselése. A városban sok lakásban nincs légkondicionáló berendezés, így az itt élők kreatív megoldásokhoz folyamodnak, hogy csökkentsék otthonaik hőmérsékletét és enyhítsék a kánikula hatásait.

Hódít a ventilátor 

Az egyik legnépszerűbb módszer a ventilátorok használata. Bár ezek a készülékek nem hűtik le a levegőt, a légáramlat kellemes hűsítő érzetet biztosít. Sokan a ventilátorokat jéggel töltött palackok vagy tálak elé helyezik, így a légáramlat áthalad a jégen, és hűvösebb levegőt fúj a lakásba. 

Katona Istvánné egy négy emeletes társasház 3-ik emeletén él, ő nem is bírná a klímát, ha lenne, így ventilátorral hűti a lakást. 

Ebben a melegben csak így tudom elviselni a hőséget, főzés közben egyszerűen brutális

– mondta. Arra is rámutatott: a felette élő szomszédja használ ugyan klímát, amelynek a zaja zavarja a legjobban. 

Előfordul olyan is, hogy az egész lakás éjszaka rezonál

 – panaszolta. 

Napközben is sötét lakás 

Az árnyékolás is elengedhetetlen a hőség elleni védekezésben.

 A miskolciak vastag függönyöket, sötétítőket, és alufóliával borított ablakokat használnak, hogy megakadályozzák a napfény beáramlását és az üvegházhatás kialakulását. Emellett a lakások erkélyein is gyakran láthatók napellenzők és ponyvák, melyek további árnyékolást biztosítanak. A hűtési megoldások között szerepelnek a nedves törölközők és a hideg zuhanyok is. A lakók gyakran nedves törölközőket helyeznek a homlokukra, a tarkójukra vagy akár az ablakokra, hogy lehűtsék magukat és a környezetüket. A hideg zuhanyok naponta többszöri alkalmazása szintén hatékony módszer a test hőmérsékletének csökkentésére.

A „jó öreg” szellőztetés 

A hűvösebb éjszakai órákban a szellőztetés elengedhetetlen. A lakók ilyenkor kinyitják az ablakokat és ajtókat, hogy friss, hűvösebb levegőt engedjenek be a lakásba. Sokan kereszthuzatot alakítanak ki, ami még hatékonyabban cseréli a benti levegőt. Ezen kívül a nap folyamán zárt ajtókkal és redőnyökkel tartják bent a hűvösebb éjszakai levegőt. 

Nagy Imre egy avasi panellakásban lakik, ő elmondta a boon.hu-nak, hogy sokan nem jól szellőztetnek.

Nappal nem szabad az ablakot kinyitni, mert akkor csak a meleg levegő áramlik a lakásba, fontos, hogy napnyugtakor nyissuk ki az ablakokat és kereszthuzat legyen

 – mondta. 

Miskolc panellakói számos kreatív és hatékony megoldást találtak a hőség elviselésére klímaberendezés nélkül. 

Az árnyékolás, a ventilátorok használata, a nedves törölközők, a hideg zuhanyok, az éjszakai szellőztetés, a tudatos életmódváltás és a közösségi összefogás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakók enyhítsék a kánikula hatásait és kényelmesebbé tegyék otthonaikat a nyári hónapokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában