„Szeretem, Megvédem”

2024.07.10. 18:00

Tartalékos toborzókampányt indított a Magyar Honvédség (fotók)

A Magyar Honvédség új komponenseként létrejött hét területvédelmi ezredbe toboroz tartalékosokat a Honvédelmi Minisztérium. A kampány részleteiről csütörtökön tájékoztatta a sajtó képviselőt Orosz Antal alezredes, a MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka, majd Papp Krisztina tartalékos főhadnagy beszélt a területvédelmi tartalékosok szolgálatáról.

Galambos Eszter

Papp Krisztina tartalékos főhadnagy, Orosz Antal alezredes

Fotó: Vajda János

Orosz Antal alezredes tájékoztatójában kitért arra, hogy a korábbi toborzó kampányokhoz hasonlóan emelt juttatással várják a jelentkezőket. A területvédelmi tartalékosok a szerződés aláírásakor bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak, valamint minden szolgálatban töltött év után bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat, amit havi 50 ezer forintos kiutalásokban is kérhetnek. Bevezettek egy ajánlási bónuszt is: bruttó 500 ezer forint jár annak a tartalékos katonának, akinek az ajánlására a jelentkező az alapkiképzése után szerződést köt a honvédséggel. 

Munka vagy tanulmányok mellett

A tartalékos szolgálati forma könnyen összeegyeztethető a polgári élettel, munka vagy felsőoktatási tanulmányok mellett is lehetséges. A honvédség rugalmas kiképzési lehetőségekkel, tervezhető behívásokkal biztosítja, hogy akinek számít a haza védelme, az minél hamarabb és magas színvonalú felkészítést kaphasson. Ezeken kívül életre szóló tapasztalatot, kiképzettséget, közösséghez tartozást, valamint anyagi megbecsülést kínál a honvédség a belépőknek.

Teljesíthető elvárások

A jelentkezés feltétele a betöltött 18 év, a belépést pedig orvosi vizsgálat, fizikai állapotfelmérés és elbeszélgetés előzi meg, amit egy átlagos adottságú magyar fiatal könnyen teljesíthet. 

Az alapkiképzést modulárisan is el lehet végezni. A szerződéskötés után mindenkit évente legalább egy hétre – a munkaadók és munkavállalók számára is tervezhető módon – behívnak. A területvédelmi tartalékosok kapillárisszerűen lefedik az egész országot, feladatuk a hivatásos haderő támogatása és a lakóhelyükhöz közeli terület védelme. A tartalékos szolgálati formára akár online is lehet jelentkezni az iranyasereg.hu/tartalekos oldalon, de akik személyesen szeretnének tájékozódni azok a vármegyeszékhelyeken felkereshetik a toborzóirodákat.

Az egyéni motiváció nagyon fontos 

Papp Krisztina tartalékos főhadnagy saját motivációiról beszélt a területvédelmi tartalékos szolgálati formával kapcsolatban. Krisztina életében jött egy fordulat, amikor úgy döntött, hogy megvalósítja egy régóta dédelgetett vágyát, és szerződést kötött a Magyar Honvédséggel. Úgy érzi, hogy sok mindent kapott ettől a lépéstől, amelyeket máshonnan esélye sem lett volna. Az egyik legfontosabb célja az volt, hogy azt a fizikai állapotot, ami a szerződés aláírásakor jelen volt, fent tudja tartani. Civilként a szociális szférában idős ellátásban dolgozik, és azt tapasztalta, hogy a két dolog remekül megfér egymás mellett. Úgy érzi, hogy ő az élő példa arra, hogy a Magyar Honvédség keretein belül minden civil szakterület meg tudja találni a helyét. Azt tapasztalta, hogy a katonatársaival teljes egységben dolgoznak, és a fejlődéséhez, tanulásához minden segítséget megkap. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában