Vigyázat!

2024.07.29. 14:00

Tolvajtrükkök: így „dolgoznak” a miskolci zsebesek

A tömegben csapnak le, sajátos fortélyokkal lopnak és néha szervezetten dolgoznak, szövetkeznek egymással.

Édes Richárd

A gyerekek és az idősek a legvédtelenebbak a zsebtolvajokkal szemben

Fotó: Peter Dazeley

Ők a zsebtolvajok, és most utánajártunk, mit tehetünk a trükkjeik ellen. Kérdéseinkre Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredes szóvivője válaszolt. 

Hand removing the wallet from a man's pocket
Óvakodjunk a zsebtolvajoktól
Fotó: Peter Dazeley

A tolvajok elterelik a figyelmet

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság tapasztalatai szerint a figyelem elterelése a zsebtolvajok egyik kedvenc trükkje:

A zsebtolvajok módszereire jellemző, hogy kihasználják a sértett figyelmetlenségét. Vagy bűntársaik segítségével elterelik a kiszemelt áldozat figyelmét, hogy észrevétlenül elvegyék a zsebből, vagy táskából kilógó, kilátszó telefont, pénztárcát, egyéb értékeket

- ismertette a tolvajok fortélyát Janasóczki Attila rendőr alezredes szóvivő.

Ebben az évben a legnagyobb kár egy férfit ért, akitől 80 ezer forintot loptak el.

A tömeg és a figyelmetlenség kedvez a zsebtolvajoknak

Az elkövetések általában a tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt közösségi tereken, piacokon, várótermekben fordulnak elő. A zsebtolvajok nemi aránya vegyes: férfiak és nők egyaránt előfordulhatnak potenciális elkövetőként. A sértettek között azonban a rendőrség szerint több a férfi.

A nagy tömegben, tömegközlekedési eszközre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek. Majd a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, értékeket

- hívta fel a figyelmet Janasóczki Attila szóvivő arra, miért kell fokozottan figyelni a villamoson, buszon és más zsúfolt tömegközlekedési eszközön. 

Gyanús lehet a takarás és a zsebre dugott kéz a tömegben

Janasóczki Attila kiemelt egy-két sajátos tolvajtrükköt.

Vannak olyan zsebesek, akik a rendőrség szerint kézben álcázott tárgyat tartva (hatalmas reklámszatyorral, újságokkal) kutatnak értékeink után. Ezzel akarja a tolvaj a táskát, vagy a zsebet úgy eltakarni, hogy ne lehessen látni, amíg belenyúl. És olyan zsebtolvajok is vannak, akik látszólag zsebre dugott kézzel állnak a kiszemelt áldozat mellett, és a saját kivágott zsebükön át a kabátjukból kinyúlva „dolgoznak”.

Az is kiderült, hogy a zsebesek könnyebben lopnak bizonyos táskafajtákból. 

A leggyakoribb a kézügyességgel elkövetett lopás, amikor a tolvaj többnyire a kézben tartott vagy a földre helyezett táskából, ill. ruházatból veszi ki a kiszemelt tárgyat. A zsebtolvajok előnyösnek tartják a zipzáras vagy a mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitelűvel nehezebben boldogulnak

- jegyezte meg a rendőrségi szóvivő. 

Időnként szövetkeznek a zsebesek

A profi zsebtolvaj egyedül dolgozik, de a többségük bűnszövetségben és általában már kialakult módszerek szerint tevékenykedik. Az erre specializált bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek. 

Van olyan elkövető közöttük, aki eltereli a figyelmet. A "fedező" a sértett mellett eltakarja a tolvaj kezét, valamint zsebeit. A "jelzőnek" az a feladata, hogy kiszűrje a tömegből azokat, akik figyelik őket. Végül az „értékmentő” a lopást követően a helyszínről eltünteti a lopott tárgyakat.

Ilyen büntetést kapnak az elfogott zsebtolvajok 

Az eljárás alá vont elkövetők büntetése függ a körülményektől, az érintett büntetőjogi előéletétől. Így pénzbüntetés, felfüggesztett, illetve letöltendő szabadságvesztés is kiszabásra kerülhet, amelyek mértékét a bírósági ítéletek határozzák meg

 - mutatott rá a büntetés körülményeire Janasóczki Attila rendőr alezredes szóvivő.

Megtudtuk, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság 2024-ben négy esetben indított eljárást zseblopás kapcsán. További négy esetben tettek ugyan feljelentést, de ezen ügyekben nem volt megállapítható, hogy történt-e bűncselekmény.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában