Közeledik újra a kánikula

2024.08.08. 11:42

Locsoljuk a fákat, hogy éljenek!

Mit tehetünk a fák egészségéért? A szakembert kérdeztük.

Édes Richárd

Jó lenne, ha minél több fa árnyékában lehetne hűsölni

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Az egyik nap zuhog az eső, másnap tombol a hőség. A forróságban egyre több fa válik kiégetté, és a zivatarok esővize sem jelent nagy enyhülést a fák számára. A 10 millió Fa közösség felhívja a figyelmet a fákat fenyegető veszélyre. 

Az extrém forróság megviseli a fákat

„Heti legalább 50-70 liter vízre van szüksége egy fiatal fának, hogy túléljen a szárazságban. A 10 millió Fa közössége ezért felhívást intéz mindenkihez, hogy hétvégente locsoljon meg legalább egy fát, ezáltal biztosítva túlélését, és élhető környezetet a jövendő generációk számára. Ebben az extrém időkben az idősebb fák számára is a túlélést jelentheti az emberi odafigyelés. A felhőszakadások által hozott eső sem jelent gyógyírt, hiszen az legtöbbször nem jut el a fák gyökeréig”- írja a 10 millió Fa közösség sajtóközleménye. A közösség szeretné, ha mind a 10 millió magyar ültetne egy-egy fát, és ezzel segítene a klímaválság helyzetén, növelve a biodiverzitást. 

Kérdés: mit tehetünk a fák túléléséért? A kezdeményezés kapcsán is kérdeztük Tudós-Konkoly Andrea dísznövénykertészt, a Dr. Park alapítóját.  

Kánikula+ eső = légszárazság

„Valóban rendkívül nehéz napjainkban a fák helyzete, mert az utóbbi időszakban igen gyakori volt a légszárazság. Egy alkalommal esett az eső, és mire hazaértem, kiégett az egyik fám, mintha felgyújtották volna. A rendkívüli forróság és az eső együttjárása légszárazságot okoz: ennek hatására kiégnek a fák. Ezért különösen fontos, hogy minél többször locsoljuk a forróságnak kitett fákat, a növényekkel együtt”- beszélt a hőség okozta krízisről Tudós-Konkoly Andrea. Mert minél több vizet kap a fa, annál jobban érzi magát, annál többet tud fejlődni. A 10 millió Fa közösség által említettek, miszerint heti 60-70 liternyi vízre is szüksége lehet, hogy egy fa túlélje a szárazságot, a Dr. Park alapítója szerint egy kicsit túlzásnak tűnik. Szerinte mindig az adott fa nagyságától függ, mekkora a vízigénye ebben a hőségben.  

Manual,Watering,In,The,Garden.,Grandmother,Is,Watering,Plants,With
Estefelé vagy hajnalban locsoljunk!
Fotó: Yana UNY / Forrás: Shutterstock

A sok esővíz sem enyhíti mindig a fák szomjúságát

Az utóbbi hetek felhőszakadásai során rengeteg csapadék hullott, azonban ezek vize sokszor nem jut el a fák gyökeréig, nem segít jelentősen a helyzetükön a nagy szárazságban.

Tudós-Konkoly Andrea szerint itt több ok is állhat a háttérben: 

Vagy nem esett elegendő csapadékmennyiség, vagy előtte akkora szárazság volt az adott területen, hogy a gyökér gyakorlatilag egy nap alatt elnyeli a lehullott esővizet.

A Dr. Park alapítója szerint nehezíti a helyzetet, hogy napjainkban hatalmas változások történnek, megváltozott az esők természete. Nemrégiben az egész országban sivatagi eső tombolt, telis-tele homokkal, és a zivatar során az autókból sem lehetett nagyon kilátni.  

És mit tehetünk a fák egészségéért? Érdemes locsolni, főleg hajnalban és a késő esti órákban, javasolja Tudós-Konkoly Andrea. Szerinte akkor locsoljunk, amikor még nem jött fel a forró nap, vagy már lement. Ez a locsolási „stratégia” megakadályozza a fák kiégését, mindig jobb hűvösebb időben locsolni. 

 

A 10 millió Fa közösség nagy erőkkel készül a 2025 március elsejére szervezett Nemzeti Faültetés Napjára, nem kisebb célkitűzéssel, mint hogy legyen egy olyan faültetési nap, melyen valahány magyarországi szervezet és szerveződés, intézmény és vállalat részt vehet: Iskolák, óvodák, kaszárnyák, egyetemek, cégek, színházak, kórházak, sport és egyházi közösségek, multi vállalatok alkalmazottai, különféle társadalmi vagy civil szervezetek tagjai. 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában