boon.hu video

2024.08.04. 18:00

Miskolci roma holokauszt megemlékezést tartottak – fotókkal, videóval

Szentmisével, emléksétával, komolyzenei templomi kiskoncerttel és a roma holokauszt áldozatainak emlékművénél való tisztelgéssel emlékeztek vasárnap az áldozatokra.

Ujlaki Attila

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Idén nyolcvan éve annak, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az Auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3 ezer romát gyilkoltak meg. A roma holokauszt vagy romani nyelven Pharrajimos, elpusztítást jelent – idézték fel a megemlékezők a vasárnapi roma holokauszt emléknapon Miskolcon. 

Minden romát érintett

A Pharrajimos a második világháború alatti európai népirtások kontextusában értelmezhető. A kiindulópont a náci ideológia, amely hierarchiát állított fel az emberi csoportok között, s a hierarchia „alján” szereplőknek, kiirtást szánta. A cigányok kiirtására tett kísérlet markánsan kirajzolódó specifikumokkal jellemezhető. „A megbélyegzés erőssége ugyan országról-országra másként alakult, és nem írható le egyetlen történettel még Magyarországon belül sem, de a megbélyegzés, végül minden cigányt érintett, akiknek egyetlen bűne az volt, hogy cigánynak születtek” – hangsúlyozta a megemlékezés szervezője dr. Gulyás Klára az Episztémé Egyesület elnöke.   

Máig kevesen tudják     

Arról is beszélt, hogy a roma holokauszt a magyar közvélemény előtt majdhogynem teljesen ismeretlen fogalom. „Egy felmérés adatai szerint: a válaszok négy százalékában említették a holokauszt áldozataiként a zsidóság mellett a cigányságot is. Tulajdonképpel ezzel a ténnyel való szembesülésünk is erősítette meg bennünk 2019-ben azt az elhatározást, hogy ezen közösen változtatnunk, és első lépésként létrehoztuk az Episztémé Egyesületet” – mutatott rá. 

Emlékművet állítottak

Sok akadály és nehézség után, 2021 évben felállították a Kálvária domb és a Herman Ottó Múzeum találkozási pontján egy roma holokauszt emlékművet, ami méltó helyszínt biztosít évről évre a megemlékezésekhez.  Dr. Gulyás Klára arról is beszélt, hogy az emlékműállítás kiemelt célja az is, hogy a Miskolcon és a vármegyében élők méltó módon emlékezhessenek a roma holokauszt üldözötteire és áldozataira. 

„Kiemelt jelentőségű, hogy Budapesten mellett egyre több vidéki városokban kerüljön felállításra emlékmű/emléktábla és/vagy rendszeressé váljanak az augusztus 2-ai megemlékezések, hogy a helyi közösségek, de legfőképpen az iskolák, a diákok tudjanak minél többet erről a tragikus korszakról” – mutatott rá. Azt is hangsúlyozta: a roma holokauszt emlékének ébrentartásában kiemelt jelentőségű számunkra, hogy minden évben képviseltetik magukat a megemlékezéseken a zsidó szervezetek (MAZSIHISZ, Holokauszt Központ).

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

A Kosztics László fafaragó szobrászművész által készített emlékmű felállításában döntő szerepet játszott Juhász Ferenc Plébános, aki mindvégig az egyesület partnere volt abban, hogy Miskolcon roma holokauszt emlékmű kerüljön felállításra. Közös szándékuk, hogy az emlékmű állítással a holokauszt emlékének ébrentartásával népeinkben őrizzük a tudatos elhatározást, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő. Az emlékmű felállításában ugyan helyi szereplők vettek részt, de az emlékmű nem a miskolci és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei üldözötteknek és áldozatoknak kíván emléket állítani, hanem a nácik által üldözött és áldozattá vált minden romának. Az emlékmű felállításának költségét szervezetünk mellett a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Megyei területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és Országos Roma Önkormányzat egyik független képviselője biztosította.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában