Oktatás

2024.08.21. 07:00

Lesz-e tanárhiány szeptembertől Miskolcon?

Minden nyáron felmerül a kérdés, hogy a nyugdíjazott, máshová költöző, esetleg pályaelhagyó pedagógusokat sikerrel tudják-e pótolni az oktatási intézmények. Bár még javában tart a nyári szünet, az iskolákban augusztus 20-a után elindul az élet. Utánajártunk, Miskolcon sikerül-e pótolni a megüresedett tanári helyeket.

Gárdonyi Edina

Úgy tűnik nem lesz betöltetlen tanári álláshely Miskolcon

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tom Werner

A pedagógus álláshelyeket az intézmények felületein túl jellemzően a Közszolgállás és az Egyháziállás portáljain lehet megtalálni. Június végén, július elején több miskolci iskola is keresett ezeken a felületeken pedagógusokat. Jellemzően nyelvtanárok és reál végzettségű tanárok pályázatait várták.

A pedagógusok nyáron vándorolnak

Portálunk megkereste a Miskolci Tankerületi Központot, hogy sikerült-e feltölteniük a nyár elején meghirdetett pedagógus álláshelyeket. A tankerületi központ igazgatója, dr. László István azt a tájékoztatást adta, hogy a pedagógusok körében évtizedes gyakorlat, hogy a munkaviszony megszüntetésére vagy létesítésére a nyári szünetben kerül sor, így a betöltetlen álláshelyek száma folyamatosan változik. A pedagógusok létszáma jellemzően szeptemberben állandósul, akkor hagyják jóvá a végleges tantárgyfelosztást is a fenntartók, ezért addig a létszámhelyzetre vagy tantárgyi adatokra vonatkozó érdemi következtetések nem vonhatók le.

Pályázati kiírás nélkül is jelentkeznek

Dr. László István hozzáfűzte:

Örömmel tapasztaljuk, hogy az év elejétől egyre többen jelentkeznek az iskoláknál és a tankerületnél is pedagógus munkakört keresve, sokan konkrét pályázati kiírás nélkül is megküldik az önéletrajzukat. Több pályázatunk még jelenleg is folyamatban van, arra számítunk, hogy a szakos ellátás biztosított lesz valamennyi intézményünkben.

Visszatérnének a pályaelhagyók

A tankerületi igazgató szerint új tendencia, hogy azok is egyre nagyobb számban keresnek tanári állást, akik eddig más területen dolgoztak, így egyértelműen kijelenthető, hogy a pályaelhagyók közül is sokan visszatérnének az iskola világába.

A fentieket megerősítette Andrea, aki végzettsége szerint angol nyelvtanár. Diplomázása után rövid ideig dolgozott pedagógusként, családalapítás után más területen helyezkedett el. Idén több állást is megpályázott, az elmúlt két hétben két interjún is volt és izgatottan várja a visszajelzést.

Úgy érzem eljött az ideje, hogy a választott szakmámban dolgozzak. A kezdetekkor egy olyan iskolában tanítottam vidéken, ahol az oktatás helyett leginkább a fegyelmezésen volt a hangsúly. Most tudatosan gimnáziumokba adtam be a jelentkezésem és szeretném, ha használhatnám a tudásomat 

– mondta el arról, miért szeretne visszatérni a tanári pályára.

Biztató a jövő?

A cikk elején említett két portálon a júniusival szemben jelenleg mindössze két tanító, egy zongora – és egy tánctanár pedagógus pályázat található. Ezek és a tankerületi igazgató nyilatkozata alapján Miskolcon várhatóan nem lesz betöltetlen álláshely szeptemberben. Az elmúlt években többször felmerült, hogy hosszú távon ki fogja pótolni a nyugdíjba vonuló pedagógusokat, de a Miskolci Egyetem idei felvételi adatai biztatóak.

 A Miskolci Egyetemre az előző évi létszámhoz viszonyítva duplájára emelkedett mesterképzésben a pedagógus képzésre felvettek száma, de jelentős a növekedés a pedagógus képzési terület alapképzésein is. A gyógypedagógus képzésen kiemelkedő számban, összesen 224-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől. A pedagógus mesterképzések közül a 3 féléves matematikatanárra 20 főt vettek fel.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában