Akár öné is lehet!

2024.09.03. 14:45

Kastélyt szeretne? Most ingyen kaphat egyet Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében - képekkel

Nyolc vidéki kastélyt pályáztatott meg az Építési és Közlekedési Minisztérium. Új tulajdonosa lehet a füzérradványi Károlyi-kastélynak is.

Szaniszló Bálint

Így néz ki a felújítás után a füzérradványi Károlyi-kastély

Fotó: Szaniszló Bálint

Az ország nyolc kastélyának megpályáztatásával kezdődött meg az állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok és kertek, valamint a hozzájuk tartozó ingóságok tulajdonjogának ingyenes átruházását lehetővé tevő, úgynevezett kastélytörvény végrehajtása. 

Az első nyolcas között, amelynek új tulajdonosa lehet, megtalálható a nemrég felújított füzérradványi Károlyi-kastély is.  

A füzérradványi Károlyi-kastélyt is meghirdette a minisztérium
Fotó: Szaniszló Bálint

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára a kastélytörvény „próbaévének” nevezte a mostanit, amelynek során nyolc ingatlanra írnak ki pályázatot.

Rossz az állapotuk 

Az államtitkár szerint a 20. század közepén a magyar kastélyokat államosították, elvették eredeti tulajdonosaiktól, azzal az ígérettel, hogy azok mindenkié lesznek. Ezzel szemben inkább "senkié lettek", a legszebb kastélyokban is traktorgarázsokat, gabonatárolókat helyeztek el, és hagyták azokat lepusztulni. 

Ez idő alatt a magyarországi kastélyállomány több mint egyharmada jóvátehetetlenül elpusztult, de a maradék is nagyon komoly állagromlást szenvedett el. Az 1990-es évektől aztán több környékbeli országban megtörtént a kastélyok restitúciója, Magyarországon azonban úgy döntött az állam, hogy ezeket nem adja vissza a korábbi tulajdonosoknak

 - magyarázta az államtitkár. 

Elmondása szerint a több mint száz állami tulajdonú kastélyból 13-14 ingatlanban folytak - elsősorban uniós pénzek felhasználásával - felújítások, de teljes körű rekonstrukció sehol nem történt. Ráadásul még a felújított kastélyoknál is azt lehetett látni, hogy a fenntartásra, az üzemeltetésre nem sikerült működőképes modellt kialakítani.

Látogathatónak kell maradniuk 

A kastélyügyben kialakult helyzet megoldására jött az a gondolat, amely a világban már nagyon sok országban felmerült: vonják be a magántőkét, hogy újítsa fel és hosszú távon rendezze bizonyos kastélyok sorsát, de mindezt úgy - és ez a legfontosabb -, hogy a köz számára teljes mértékben hagyja ezeket látogathatónak. 

A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvény (kastélytörvény) első változatát 2023 decemberében fogadta el az Országgyűlés, erre az Alkotmánybíróság tett néhány megjegyzést, és további garanciákat kért a hosszú távú vagyonkezeléssel és a tulajdonba adással kapcsolatban. A tavasz folyamán a tárca pontosította és szigorította a jogszabályt, amelyet 2024 júniusában fogadott el ismét az Országgyűlés - hangsúlyozta az államtitkár. - A törvényben nagyon szigorú kikötéseket határoztak meg: a kastélyparkokat például az év 300 napján ingyenesen látogathatóvá kell tenni, a kastélyokban őrzött közgyűjteményeket - elfogadható jegyár mellett - be kell mutatni, mindemellett természetesen fenn kell tartani az épületet.

Felújítási tervet kell készíteni 

A törvény szerint például a kastély új tulajdonosa tíz éven belül köteles teljes körű felújítási tervet elfogadtatni és megvalósítani, harmincéves fenntartási és üzemeltetési terv mellett. Ezeket a kastélyokat tehát nem ingyen osztogatja az állam, hanem komoly teherrel és kötelezettségekkel együtt az érvelés szerint. 

A törvény melléklete 48 kastélyt sorol fel, ezekből első körben nyolcnak a teljes körű - műszaki, működésbeli, művészettörténeti és stratégiai - dokumentációját készítették el, ezekkel az ingatlanokkal indul a már említett próbaév. A próbaévben odaadandó füzérradványi kastély mellett további három szerepel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből a "negyvennyolcban": az edelényi, a fáji és a pácini.  

Mind a kormány, mind a minisztérium honlapján megjelenik a pályázati felhívás. A pályázó lehet természetes és - átláthatóan működő - jogi személy is, aki befizeti a kérelem díját. Ez, mivel komoly dokumentációt tartalmaz, 10 millió forint lesz.  

A pályáztatás után a szerződés megkötésére 60 nap áll rendelkezésre. Amennyiben több kérelem is érkezik egy ingatlanra, a miniszter a kulturális örökségvédelmi és természetvédelmi szempontból előnyösebbet fogja választani.

A füzérradványi kastély parkja kedvelt pihenőhely
Fotó: Szaniszló Bálint

A pályázónak a szakmai tervében jeleznie kell az ingatlannal kapcsolatos elképzeléseit, ezek megvalósulását aztán a minisztérium folyamatosan nyomon követi majd. A törvényben szigorú garanciák szerepelnek a felújításra, a fenntartásra, a nyitvatartásra, a beszámolási kötelezettségre, ha pedig ezeket nem tartja be a leendő tulajdonos, az ingatlan tulajdonjoga automatikusan visszaszáll az államra. 

A nyolc most megpályáztatandó kastély 

- bajnai Sándor-Metternich-kastély 

- füzérradványi Károlyi-kastély 

- nádasdladányi Nádasdy-kastély 

- sümegi püspöki palota 

- szabadkígyósi Wenckheim-kastély 

- tatai Esterházy-kastély 

- dégi Festetics-kastély 

- majki kamalduli remeteség és a hozzá kapcsolódó Esterházy-kastély

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában