Anno

2024.09.14. 21:00

Milyen képet küldene üdvözlőlapon Miskolcról?

Húsz éve még felmerült, hogy mi szerepel a képeslap fotóján Miskolcról, az újságíró meglepőket tapasztalt.

A turisták többsége itt, a Szent István téren fotózkodik, bizonyára sokan az itt készült képet küldik el szeretteiknek emlékképként a városról

Fotó: boon

Más városban járva szívesen küldünk képeslapokat, tudatva otthon maradt szeretteinkkel, hogy a távolban is gondolunk rájuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Miskolcra látogató vendég min üzenhet haza városunkból?

 - tette fel a kérdést 20 éve, a 2004. szeptember 24-i lapszámban az Észak-Magyarország újságírója. A cikk szerint  önmagát turistának „álcázva” indult végig a főutcán, hogy felmérje Miskolc képeslappiacát. 

Tízféle lap

"A Városház tér Miskolc egyik leglátogatottabb része, ez az a pont, amelyet minden turisztikai könyv elsőként említ, így logikusnak látszott, hogy itt keressük a várost ábrázoló lapocskákat, amelyeken a turisták üdvözletüket küldhetik szeretteiknek. Az egyik papírírószerben találtunk is körülbelül tízféle képeslapot. 

Ezek mindegyikén Miskolc egy-egy - esetleg több - nevezetessége látható. A legtöbbször a Miskolci Nemzeti Színház, a Széchenyi-szobor, a Hősök tere, a Városház, Erzsébet tér, és az Avasi templom jelenik meg a képeken. 

A megvilágított színház és a virágóra képe mellett feltűnt, hogy az Erzsébet fürdő még nyitott kapukkal viszi hírét a városnak, azaz a képeslap a még működő gyógyfürdőt ábrázolja" - írta le tapasztalatait az újságíó utalván arra, hogy a fürdő már húsz évvel ezelőtt sem fürdőként funkcionált.

Egyetlenegy 

"Igazi ritkaság - legalábbis szerintünk - az 1991-ben készült képeslap (ne felejtsük, 2004-ben! - a szerk.), amelyen az akkor valóban kuriózumnak számító bevásárlóközpont, a diósgyőri Bükk áruház látható. 

Mellette pedig a Városház tér, akkor még a Széchenyi-szobor nélkül. 

Képeslap- körutunkon tovább menve egy trafik előtt próbáltunk szerencsét. A sok haszontalan tárgy közül, valahonnan a fiók mélyéről, az eladó egyetlenegy, Miskolcot ábrázoló képeslapot húzott elő. Ezen a szokásos miskolci képek voltak, mindössze 25 forintért. Ez olcsóbb, mint a közeli írószerben, hiszen ott 30 forintért vehettük a miskolci üdvözlőlapok darabját. A trafikban ajánlottak más lapocskákat az „álturistáknak”, ezen egy kiskutya és a filmekből jól ismert mackó hirdeti: Te vagy a legstrammabb szuperkedves pofi..." - számolt be tapasztalatairól az újságíró. Hozzá is fűzte:  ez a kedves szöveg nem öregbíti a város hírnevét. 

Miskolci, ami budapesti

Majd így folytatta: "Feltűnt az is, hogy a Miskolcot ábrázoló képeslapok többségét budapesti kiadók névjegyei találhatók. Egy-egy akadt csak, amelyiket helyben készítettek. Többségük azonban a fővárosból érkezett Miskolcra, hogy a turisták által újból elhagyja azt".  

Mi a cikkből húsz év múltán a tanulság? Lehet, nem is olyan nagy baj, hogy ma már nem küldünk képeslapokat?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában