Kutatók Éjszakája

2 órája

Kísérletektől a próbatárgyalásig: színes programokkal vár mindenkit a Miskolci Egyetem - képek

Szeptember 27-én, pénteken 17 és 22 óra között kutatók és oktatók izgalmas, közérthető módon mutatják be a tudomány mindennapi élethez való kapcsolódását. A Kutatók Éjszakája a Miskolci Egyetemen idén is sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket.

Gárdonyi Edina

A Kutatók éjszakája volt a téma sajtótájékoztatón. A képen: Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettes

Fotó: Vajda János

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ezek az alkalmak segítenek megmutatni a tudomány társadalmi és gazdasági hasznát. Mint mondta, a Kutatók Éjszakája egy ünnep, ami hangsúlyozza a kutatások fontosságát és azok hozzájárulását a világ fejlődéséhez. 

Kutatók éjszakája
Kutatók éjszakája lesz a Miskolci Egyetemen. A képen: Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora
Fotó: Vajda János

A tudományos népszerűsítés legalább olyan fontos, mint a kutatások szakmai publikációja

 – tette hozzá. A Kutatók Éjszakája jegyében az egyetem változatos programcsomagot állított össze, ahol jól megférnek egymás mellett az alap- és alkalmazott tudományok, a reál és a humán tudományok is.

Nem csak Kutatók Éjszakája

A Miskolci Egyetem programjának különlegessége, hogy nemcsak este, hanem a Kutatók Délelőttje programmal már délelőtt is ötven programmal várják az általános és középiskolás diákokat – ismertette a rektor, majd hozzátette:

 Ez az este a tudomány és a kutatás az örömünnepe és igyekszünk megmutatni a világnak, hogy kutatásaink nem öncélúak, hanem minden egyes kutatásnak van olyan szélesebb társadalmi réteget érintő hasznosítása, amely a társadalom javát szolgálja.

Példaként említette, hogy ha kézbe vesz bárki egy ásványvizes palackot, eszébe sem jut, mennyi tudományág áll mögötte: a vizet kutatják, a palackot le kell gyártani, a logisztika és a marketing pedig ahhoz szükséges, hogy eljusson a voltok polcaira a termék.

A tudomány előreviszi a világot és segít jobbá tenni a környezetet, amiben élünk, ebbe szeretnénk bepillantást engedni a Kutatók Éjszakáján

 – emelte ki Horváth Zita, majd elmondta: szerencsés helyzet, hogy a Miskolci Egyetem nem egy tudományterületen működő felsőoktatási intézmény, hanem a tudományok széles körét művelik, ezért érdeklődésének megfelelően tudnak érdekes programokat kínálni mindenkinek.

Minden generációhoz szólnak

Prof. Dr. Szűcs Péter, az egyetem általános rektorhelyettese kiemelte, hogy a Kutatók Éjszakája már közel húsz éve indult azzal a céllal, hogy a kutatói pályát népszerűsítse. Szavai szerint a mesterséges intelligencia korában is szükség van az emberi innovációra és szürkeállományra. A Kutatók Éjszakája ennek jegyében minden évben megújul, és változatos, izgalmas programokat kínál. A rektorhelyettes hangsúlyozta,  hogy óvodásoktól a nagyszülőkig mindenki találhat számára érdekes előadást vagy kísérletet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az esemény 5-6 ezer látogatót vonz minden, így az egyetem egyik legnépszerűbb rendezvénye. 

Látványos kísérletektől a próbatárgyalásig terjednek a programok

Mivel a Miskolci Egyetemnek nyolc kara van, ezt a sokszínűséget tükrözi majd a 130 program is, melyek között lesznek látványos kémiai kísérletek, anyagtudománnyal, újrahasznosítással kapcsolatos programok, próbatárgyalás, egészségügyi vizsgálatok, vagy akár a földradar alkalmazását is megismerhetik az érdeklődők. Szűcs Péter megemlítette, hogy a Miskolci Egyetem kutatói mellett a rendőrség is jelen lesz bűnügyi esetkocsival, a Magyar Honvédség speciális eszközökkel érkezik, és az egyetem több kulcsfontosságú ipari partnere, valamint civil szervezetek, köztük a népszerű Mályi Madármentő Egyesület is bemutatkozik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában