Molnár András festménye

2024.09.09. 12:15

A legjobb alkotások között a miskolci Csaba királyfi

Kiemelt helyet kapott a miskolci művész képe a Székely-Hímnusz - Kárpát-medencei keresztény magyar kortárs alkotóművészeti kiállításon, Budapesten.

Molnár András miskolci festőművész, és dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár a Csaba királyfi előtt

A székely himnusz ihlette annak a kiállításnak a képeit, amely a Józsa Judit Galériában nyílt meg a napokban a  Józsa Judit Művészeti Alapítvány Székely-Himnusz - Kárpát-medencei keresztény magyar kortárs alkotóművészeti kiállításon, Budapest belvárosában. A tárlat kurátora maga a tulajdonos művészettörténész. 

Fotómontázs, tűzzománc, pasztell, kerámia alkotások, csak néhány technikát említve. Csaba királyfi, a Csíksomlyói Szűz Mária alakja, a himnusz soraiban rejlő szimbólum, a székely zászló és Erdély címere is felsejlik egy-egy alkotáson

 - számolt be a megnyitóról a Magyar Nemzet.

Külön teremben a miskolci festmény

A tárlaton miskolci művész festménye is látható, Molnár András Csaba királyfi című műve, amelyet a kuratórium beválasztotta a legjobb alkotások közé, és a kiállításon külön teremben helyezték el. 
Az ünnepélyes megnyitón dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a székely himnusz azért sajátos kincse nemzeti kultúránknak, mert bár a székelység nevében szólal meg, de az egész nemzet vágyát foglalja magába. Erdély és a székelység minden magyar nemzeti identitásában helyet kap.

Molnár András Csaba királyfi című festménye

A Csaba királyfi festményről megtudtuk, művészettörténeti tanácsadói prof. dr. Csorba Dávid, a Sárospataki Hittudományi Egyetem egyetemi tanára és dr. Kész Barnabás, hadtörténész, a honfoglalás korának és Árpád-házi királyok szakértője. A festmény modellje Kassai Lajos világbajnok lovasíjász volt.

A kiállítás a Józsa Judit Galériában (1053 Budapest, Városház u. 1.) október 31-ig ingyenesen megtekinthető.

A kiállítás megnyitójának résztvevői

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában