Kiderül, mennyit emelnének

2024.09.06. 14:00

A pedagógus utánpótlást segíti a januári béremelés

A kormány bejelentette, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb pedagógusbér-emelésére készül, amely jelentős javulást hoz a tanárok fizetésében az elkövetkező években.

Boon.hu

Kiderült, mekkora emelést kaphatnak a pedagógusok

Forrás: shutterstock

Fotó: A kép illusztráció

A kormány ígéretének megfelelően jövőre is folytatódik a pedagógus béremelés, amelynek minden kolléga nevében azt mondhatom, hogy örülünk

 – mondta a boon.hu megkeresésére Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. 

Átlagosan 21 százalék emelés 

Azt is elmondta, pontosabb részleteket még nem ismernek, de átlagosan 21 százalékos lesz az emelés a tanárok esetében. 

Az egyik része a teljesítményértékeléshez fog kötődni és nagyon örülnék, ha a másik részéről az iskolák differenciálhatnának

 – mondta. Arról is beszélt, hogy már tavaly is elmondták, hogy csak a tartós béremelés fogja rendezi a pedagógusutánpótlás kérdését, amelyben azt érzi, hogy a magyar kormányzat elhivatott partnerséget mutat.

Történelmi emelés

Mint ismeretes, korábban a kormány bejelentette, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb pedagógusbér-emelésére készül, amely jelentős javulást hoz a tanárok fizetésében az elkövetkező években. A cél, hogy 2025-re a pedagógusok bére elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát. A pedagógusok béremelése több szakaszban történik majd meg. Az első lépésben, 2024 januárjától, 10 százalékos béremelésre került sor, amit további emelések követnek. A kormány tervei szerint 2025-re az átlagos tanári fizetés meghaladja a bruttó 800 ezer forintot, ami jelentős növekedés a jelenlegi bérekhez képest. A béremelések mértéke és ütemezése összhangban van azzal a céllal, hogy a pedagógusok fizetése versenyképes legyen más diplomás szakmákéval.

Javuló megbecsülés

A béremelés jelentősen javíthatja a pedagógusok életkörülményeit és anyagi megbecsülését. Ez különösen fontos azokban a régiókban, ahol a tanári fizetések eddig messze elmaradtak az országos átlagtól. Az emelések fokozatosan lépnek életbe, így a pedagógusok jövőbeli fizetése tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá válik. Az emelés nemcsak a pedagógusok, hanem az egész oktatási rendszer számára pozitív változásokat hozhat. A jobb bérezés vonzóbbá teheti a tanári pályát, így remélhetőleg több fiatal dönt majd úgy, hogy pedagógus lesz. Az emelések révén a tapasztalt pedagógusok is jobban megbecsülve érezhetik magukat, ami hozzájárulhat az oktatás minőségének javulásához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában