Vasárnap délelőtt

2024.09.15. 14:06

A termelői vásáron ölelés is kapható volt (képek)

Szeptember 15-én, vasárnap a borús idő ellenére megtelt a Szent István tér a Miskolci Termelői Napon. Bőséges kínálattal várták az érdeklődőket: helyi termelők portékái, mézkülönlegességek, sajtkülönlegességek, kézműves sörök, kozmetikumok és még rengeteg finomság csalogatta a látogatókat.

Gárdonyi Edina

Sokféle termékből lehetett ez alkalommal is válogatni a Miskolci Termelői Napon

Fotó: Gárdonyi Eszter

A termelői nap már nemcsak a finom helyi ízekről és kézműves termékekről, hanem a közösségről is szól. Sokan keresik a kedvenc árusaikat, akik ismerősként üdvözlik a visszatérő vásárlókat. Varsányi Jánosné, a Lövey Méhészet rendszeres vásárlója így fogalmazott: 

miskolci vagyok, itt születtem, és szeretek eljönni ezekre a termelői napokra. A mézes termékeket nagyon szeretem, de rendszeresen veszek zöldséget is.

Ölelés is kapható

Dojcsák Györgyné Enikő, aki természetgyógyászként és gyógynövénytermesztőként foglalkozik saját készítésű termékekkel, a vásár egyik különleges színfoltja volt. 
 

22 éve saját kezűleg termelem és dolgozom fel a gyógynövényeket. Vannak fájdalomcsillapító kenőcsök, szépségápolási termékek. A szörpökben nincs tartósítószer és igény esetén készítek cukormenteset is. A lekvárok is nagyon népszerűek, most a szőlőlekvárnak van szezonja, de lesz majd berkenye és csipke is 

– mesélte Enikő.

Kaphatóak tinktúrák, amelyeket bele lehet keverni alapkrémekbe, így külsőleg használnak. A körömvirág krém shea vajba keverve készül. Mivel természetgyógyász, tanácsot is tud adni: a tanácsadás mindenkinek csak személyre szabottan szükséges, nagyon fontos, hogy keressük a probléma gyökerét. Akár gyógyszerek mellé kiegészítésnek is hasznosak a gyógynövényes készítmények, de megelőzésre is tökéletes például az immunerősítő szörp. Enikő csak vásárokban értékesít, de az értékesítésen túl többet ad:

ha valaki egy ölelésért jön, akkor megölelem, beszélgetek vele és ezzel adok energiát.

Mézkülönlegességek

Legalább négy mézes stand volt a vásáron, köztük a Popovics mézzel, akik Hajdúnánásról érkeznek rendszeresen Miskolcra

Nálunk több mint húsz féle méz közül választhatnak, köztük ritka nyers gyümölcsös és gyógynövényes mézek is. Sőt, méznyalókával is készültünk!

 – mesélték a termelők, akik mézkülönlegességeikkel a gyulai mézversenyen 19 díjat hoztak el.

Gyümölcsös chili vagy chilis gyümölcs?

A termelők többsége környékbeli. Chili különlegességgel érkezik rendszeresen a termelői vásárra Sajóvámosról Ár Imre, akinél a chilis gyümölcsszirupontól az ízesített chilikig minden megtalálható és természetesen kóstolható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában