Olvasóinkat kérdeztük

6 órája

Gömöri felüljáró: a lezárás káoszt okoz a miskolci közlekedésben?

Arról kérdeztük a sofőröket, mik a tapasztalataik a részleges lezárásról a reggeli órákban, és hogyan hat mindez Miskolc közlekedésére. Sokan a közlekedési dugótól tartva régóta kerülik a Gömöri felüljáró útvonalát, és inkább az autópályán közelítik meg a várost.

Édes Richárd

Nem tapasztalak nagy fennakadást a félig lezárt Gömöri felüljárónál

Fotó: MZSP

Van, aki szerint érdemes más irányt választani a közlekedéshez a Gömöri felüljáró helyett, vagy motorral, kerékpárral érdemesebb haladni rajta a lezárás ideje alatt.

Gömöri felüljáró, Miskolc, közlekedési dugó, káosz
Budinszki Sándor szerint hétfő reggel sokan már eleve más útvonalat választottak a Gömöri felüljáró helyett
Fotó: Édes Richárd

Mindenki nagy forgalomra számított a Gömöri felüljáró lezárása miatt, ezért reggel más utat kerestek

„Tudom, hogy vannak terelőutak, meg el lehet menni az Y-híd felé is. Ha a Gömöri felé kell mennem kocsival, akkor azon az egy-két sávon megyek át, ami a rendelkezésemre áll. Szerencsére én nem arra szoktam járni, hanem a 26-oson jövök le Miskolcra, szóval engem annyira nem érint. Most kora reggel épp a Gömörin jöttem, és egyetlen autó nem volt előttem. Feltételezem: mindenki arra számított, hogy óriási forgalom lesz, és ezt elkerülendő más irányba mentek.”- számolt be 8 óra előtti forgalmi tapasztalatairól Budinszki Sándor.

Szerinte a reggeli és a déli órákban nagy fennakadásokat fog okozni a Gömöri lezárása. Kiemelte: napközben nemigen lesz ebből komolyabb gond, mivel akkor nem alakul ki gyakran jelentősebb forgalom azon a szakaszon. Korábban ezt írtuk a lezárás tapasztalatairól. A rendőrség a police.hu-n előre tájékoztatta az autósokat a várható forgalomterelésről. 

Ettől függetlenül is folyamatosan dugók vannak a városban

„A lezárás nagyon nagy problémát fog okozni Miskolc életében. Főleg reggel, amikor munkába mennek az emberek, meg délután, amikor hazafelé tartanak. Nekem van matricám, mert gyakran járok a nagy bevásárlóközpontokba, és így ki tudom kerülni a belvárost: az M30-ason megyek, a sztrádán. Muszáj elkerülni a Gömöri felüljárót erre az időre: más alternatíva itt nincs” - vázolta a közlekedést könnyebbé tevő lehetőséget Kocsándi Péter.

gömöri felüljáró, káosz, miskolc, közlekedési dugó
Kocsándi Péter szerint már így is sok közlekedési dugó van a városban
Fotó: Édes Richárd

Nem kizárt, hogy ez Miskolc más területein is lassítani fogja a közlekedést, azonban Kocsándi Péter szerint a Gömöri lezárástól függetlenül is folyamatos dugók vannak a városban a reggeli és a délutáni órákban. A Gömöri helyzete tetézni fogja ezt az állapotot, azonban Kocsándi Péter szerint nincs mese, ezt meg kell csinálni, ideje felújítani a felüljárót.

„Káosz lesz, az biztos!”

Réti Gábor vezetésoktató sokat közlekedik a Gömöri felé, és vizsgaútvonalak is vannak a felüljáró felé.

„Úgyhogy számomra ez a felüljáró kikerülhetetlen. Káosz lesz, az biztos! Elvileg egy hónapig fog tartani, és nem lesz egyszerű. Úgy tudom, a felüljáró szerkezetében a dilatáción dolgoznak, vagyis a hőmérsékletkülönbség miatti tágulás és szűkülés problémáival foglalkoznak”- foglalta össze véleményét a kialakult helyzetről a vezetésoktató.

Réti Gábor szerint borítékolható a káosz a miskolci közlekedésben. Fotó: Édes Richárd. 

Aki a városon belül dolgozik és ide van kötve, az Réti Gábor szerint nem tudja kikerülni a Gömörit. Vannak erre más útvonalak, a GPS-en keresztül érdemes erre felkészülni.

„Akinek nem muszáj kocsiba ülni, az válassza inkább a területen áthaladva a tömegközlekedést, bár kerékpárral, motorral is átjuthatunk ezen a területen. Akinek lehetősége van, az inkább kerülje a Gömöri felüljárót”– javasolja Réti Gábor.

„Felesleges idegeskedni a Gömöri lezárása miatt”

„Én úgy gondolom, a lezárás jelentős problémákat fog okozni a közlekedésben, ahhoz hasonlóan, mint amikor az Y-hidat csinálták. Úgy látom, komoly dugókra kell számítani, hiszen négy sáv helyett kettő lesz használható”- mutatott rá a közlekedést nehezítő helyzetre Bencze Csaba, a Bencze Autósiskola vezetője.

Meglátása szerint a lezárás idejére más útszakaszt kellene választani a miskolci autósoknak: vagy a Repülőtér felé, vagy a Vörösmarty és Y-híd irányába.

Bencze Csaba: a Repülőtér és az Y-híd felé kerülő útvonalat választhatunk. 
Fotó: Édes Richárd.

Bencze Csaba kiemelte: felesleges az autósoknak a lezárás miatt idegeskedni, mert azzal nem sok jót teszünk hozzá a közlekedéshez, inkább a megoldásokat, az előrelátást és a többi autós iránti segítséget kellene előtérbe helyezni. És hamarabb elindulni mindenhová, mert a Gömöri lezárása miatt biztos, hogy az ember később fog odaérni, ahová szeretne.

„Én nagy ívben elkerülöm majd ezt a területet a lezárás idején”

„Megmondom őszintén: se kedvem, se idegzetem nincs ehhez. Amilyen türelmetlenül állnak egymáshoz az emberek és a miskolci sofőrök, az valami borzasztó, pláne egy komoly forgalmi dugóban. Mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja meg elkerülni a Gömörit a lezárás ideje alatt, vagy induljanak el időben, hogy ne késsenek el sehonnan”- mondta Harhai Andrea könyvelő. Ő pont a környéken dolgozik, de tapasztalatai alapján igyekszik mindig elkerülni a város legforgalmasabb részeit, ahol dugóba kerülhet.

Harhai Andrea régóta kerüli a Gömörit. 
Forrás: Édes Richárd. 

Harhai Andrea inkább az autópályát választja, amit szintén elég „érdekesnek” tart:

„Minden évben ugyanazt felújítják. Például tavaly iskolakezdéskor lezárták a felsőzsolcai felhajtót, szerintem az is elég durva volt."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában