boon.hu video

1 órája

Könyves vasárnap és királyi ceremónia volt a II.Rákóczi Ferenc Könyvtárban - képek, videó

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozatához. Ennek részeként a Könyves Vasárnap alkalmából díjazták a legfiatalabb és a leghűségesebb olvasóikat, valamint megkoronázták az Olvasók királya és királynője vármegyei irodalmi játék nyerteseit.

Gárdonyi Edina

Ők voltak a legjobbak az olvasásban

Fotó: Vajda János

A nap folyamán Balázs Ágnes, a Lufi és szamóca című könyv szerzője vezetett családi vetélkedőt, a legfiatalabbak pedig kézműves foglalkozásokon és Gryllus Vilmos koncerjén vehettek részt. A Könyves Vasárnap fénypontja az Olvasók királya és királynője irodalmi játék eredményhirdetése és a koronázási ceremónia volt.

könyves vasárnap
Az Országos Könyvtári Napok keretében Olvasók királynője és királya megyei irodalmi játék értékelése és az ünnepélyes átadása volt a könyves vasárnap keretében
Fotó: Vajda János

A Könyves Vasárnap a vártnál is többeket vonzott

A koronázási ceremónia előtt Varga Gábor, a könyvtár igazgatója, az Országos Könyvtári Napok eseményeit értékelve elmondta, hogy a változatos programok sok látogatót vonzottak. Hangsúlyozta, hogy a könyvtár nemcsak jeles napokon kínál értékes lehetőségeket, hanem a mindennapokban is számos program, élmény és tudás várja a látogatókat. Köszönetet mondott a gyermekkönyvtár dolgozóinak az ötletes játékokért és az értékes programokért. A várakozások szerint nagyjából ötven családra számítottak a Könyves Vasárnap programjain, de végül hatvan család látogatott el az eseményekre.

A leghűségesebb olvasókat is jutalmazták

A könyvtár hagyományosan díjazta a legfiatalabb és a legidősebb olvasókat, idén azonban új kategóriát is bevezettek: a leghűségesebb olvasó címet. Karvajszky Andrea, az egyik díjazott, elmondta, hogy már legalább negyven éve rendszeresen, havonta négy-öt alkalommal látogatja a könyvtárat. A legfiatalabb olvasók díját Dudás Péter és Papp Marcell kapták, utóbbi babakocsival érkezett. A mindössze kilenc hónapos Marcell édesanyja, Papp Edina a boon.hu kérdésére elmondta, hogy körülbelül két hónapja járnak könyvtárba, jelenleg a Maszat könyvek a kedvenceik.

Megkoronázták az olvasók királyát és királynőjét

Az idei Olvasók királya és királynője vármegyei játékra hetven diák jelentkezett vármegyénk különböző településeiről. A résztvevők Balázs Ágnes népszerű gyerekkönyvét, a Lufi és szamóca című művet olvasták el, és ehhez kapcsolódó feladatlapokat töltöttek ki. Mivel a hetven pályázóból nem tudtak csak két győztest választani, így idén hercegeket és hercegnőket is koronáztak.

A győztesek ajándékba kapták a Lufi és szamóca folytatását, melyet Balázs Ágnes névre szólóan dedikált nekik. A koronázási ceremónia után az „olvasók tortájának” megszegésével folytatódott az ünneplés, hatalmas gyerekzsivaj kíséretében.

Hatalmas élmény volt egész nap a gyerekek között lenni, nagyon szeretem a személyes találkozásokat velük. Egész délelőtt játszottunk a Mesék örökmozgóknak sorozatomhoz kapcsolódóan és már ott megismerkedtem, beszélgettünk a gyermekekkel

 – mondta el portálunknak Balázs Ágnes, aki szinte hazajár a miskolci könyvtárba. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában