Mi megmutatjuk!

1 órája

Nem találja ki, mit találtak a Bükk-hegységben - képpel

Egy legendás nap legendás lelete. Így összegezhetjük a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztálya által rendezett régészeti nap eredményét.

Szaniszló Bálint

A régészcsapat

Forrás: HOM

A nemzeti ünnepre, október 23-ra hirdetett közösségi régészeti fémkeresőzést a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztálya. A Bükk-hegységben lévő Kék-mező volt a csapat útja. A szükséges eszközök fémkereső műszer, ásó, GPS eszköz, amely képes helyadatot felvenni és toll volt. Eredményesen zárult a régészeti nap. 

régészeti nap
Erdeményes volt a régészeti nap. Monyók Kristóf kardot talált...
Forrás: HOM

A Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztálya közösségi oldalán a következő örömteli hírt tette közzé: "Köszönjük a megtalálónak, Monyók Kristófnak és minden résztvevőnek, Csízi Szabolcs, Fazekas Soma, Ináncsi Szabolcs, Juhász László, Kapczár Tamás, Ladmaczi Szilárd, Németh László, Pethő József, Révész István, Svábenszki Imre és Varga Zsolt önkéteseknek, akik velünk tartottak a Herman Ottó Múzeum október 23-ai közösségi régészeti napján."  

A fémkeresőzés eredményeként ugyanis egy kardot talált a fémkeresővel Monyók Kristóf. A szakértő régészek a következőt mondják a leletről: "Az alakja és hossza alapján 15. századinak véljük, de a tisztítást követően tudunk majd biztosat mondani."

 

Régészeti nap: ők segítettek 

A fémkereső műszeres terepbejárást a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztályának munkatársai - Fölföldi Boldizsár, Galkó József, Hortobágyi Viktor Lajos, Orosz Vince - által vezetett A régi út projekt keretén belül zajlott. A kutatást segítették a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet közösségi régészeti programjának önkéntesei, Bakos Gábor régész, közösségi régészeti referens jóvoltából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában