boon.hu video

2 órája

Robotok: már a spájzban (és Miskolcon) vannak

A napokban mutatták be a Tesla-robotok új képviselőjét, Optimust, aki új irányt szabhat a humanoid robotok fejlődésének. Adja magát a kérdés: mikorra válhat életünk mindennapi részévé a robotok jelenléte? És hol tart a fejlesztésük folyamata Miskolcon?

Boon.hu

Kínai írásjeleket ír egy robot a pekingi Robot Világkonferencián

Fotó: AFP

A robotokról beszélgettünk István Zsolttal, a Miskolci Egyetem Kutatás- és Fejlesztés Menedzsment osztályvezetőjével. A téma aktualitását adja, hogy újabb termékekkel rukkolt elő a Tesla, életre keltve a sci-fi könyveket. 

robotok, robot, humanoid robotok, Tesla robot, Miskolc
Miskolcon is egyre jobban előtérbe kerül a robotok fejlesztése. A kép forrása: beamstart.com

Optimus a kollaboratív robotok közé tartozik

A humanoid (alakjában emberi testre hasonló) robotok is a kollaboratív robotok közé tartoznak, amelyek képesek együtt dolgozni az emberekkel. Ígéretes volt a Tesla robot fejlesztése. Bejelentették, hogy várhatóan 2026-ban kerül kereskedelmi forgalomba, és előreláthatóan 20 000 dollárba fog kerülni. Tesláéknál arról szóltak a hírek, hogy az Optimus robotokat rövidesen korlátozott számban gyártani kezdik, és hamarosan munkába állnak a gyáraikban, azonban az önálló működéshez vélhetően még rengeteg innováció szükséges. István Zsolt szerint manapság hasonló robotokkal kísérleteznek több nemzetközi kutatócsoportoknál, hamarosan pedig nagy fejlődési ugrások várhatóak a humanoid robotok működésében.

A robotok már most is jelen vannak a hétköznapjainkban

A háztartásokban főleg a robotporszívókat látjuk, de az autógyárakban, a feldolgozóiparban, kiemelt iparágakban már most is igen gyakran alkalmaznak ipari robotokat, főként az anyagmozgatásban

– világított rá a téma aktualitására . A robotok Miskolcon is bekapcsolódtak az innovációs folyamatokba. A Miskolci Egyetem Kutatás- és Fejlesztés Menedzsment osztályvezetője szerint elég csak azokra a vezetőnélküli robottargoncákra (AGV) gondolni, amelyek most is alkatrészeket szállítanak az üzemek különböző gyártáscelláihoz. A hegesztéssel foglalkozó robotok mellett a festő robotok szintén nagyban segítik az iparágak fejlődését, a gyártási folyamat felgyorsítását. A robotok fejlesztésének alapja a mesterséges intelligencia és az IoT (Internet of Things) alapú intelligens kamerák és szenzorok. Ezen intelligens technológiák veszik már körbe a mindennapjainkat is: a legújabb személygépkocsiknál szinte alapfelszerelésnek számít a távolságtartó tempomat. Az önvezető járműveket főleg a tömegközlekedésben és a teherszállítás során már alkalmazzák. Az önvezető személygépkocsik tesztelését pedig a ZalaZone Ipari Park tesztpályáján Zalaegerszegen jelenleg is végzik.

A Tesla humanoid robotja a Tiencsinben megrendezett World Intelligence Expo kiállításon 
Fotó: AFP

Másrészt a majdnem humanoid robotok előtérbe kerülését a egyes digitális ügyfélszolgálat felhívásakor is tapasztalhatjuk: „Ilyenkor humanoid robot hangot hallunk, a beszéde a megtévesztésig hasonlít az emberi hangra. Ráadásul számos olyan ügyfélszolgálat létezik, ahol a digitális asszisztens emberszerű hang- és beszéd formájában feldolgozzák a befutó kérdéseinket”. A banki automatizálás robotikai folyamatáról itt írtunk korábban. A kutatási- és fejlesztési szakember szerint a robotok esetében az emberszerű, Optimusra emlékeztető humanoid külső megjelenítés már csak egy ugrás, a robotika igazi áttörésére legfeljebb egy vagy két évtizedet kell várnunk.

A víz alatti és csőben mozgó ipari robotoké a (közel)jövő Miskolcon

Napjainkban a robotok fejlesztése elsősorban az ipari munkákra összpontosul, ahol többnyire hegesztőrobotokat, forgácsoló és anyagmozgató robotokat használnak a szakemberek

– mutatta be a robotok innovációjának jelenlegi helyzetét István Zsolt. A Miskolci Egyetemen jelenleg több fejlesztési projekt működik különböző robotikai területen. Az egyik ilyen fejlesztés csőben mozgó robotot kíván fejleszteni, amely ipari környezetben dolgozik. A Miskolcon dolgozó robottechnológiai szakembereknek nagyjából két év múlva kell tökéletes csőben mozgó robotokat fejlesztenie, amiket hatékonyan használhatnak több iparágban.

A robotok üzemzavar esetén sem válnak veszélyessé

István Zsolt szerint nem valószínű a sci-fikben gyakran megjelenő szituáció, amikor a robotok az ember ellen fordulnak:

Munkavédelmileg az ipari robotok azonnal lezárnak és vége a működésnek, ha felmerül egy üzemzavar. Az üzemzavarok nem az robotok belső működési mechanizmusa miatt történnek, hanem általában emberi hibából.

  • Miskolc is bekapcsolódott a robotfejlesztés forradalmába.
  • Víz alatti és csőben mozgó robotokat fejlesztenek Miskolcon. 

A robotok napjainkban már Lego elemeket is tudnak válogatni a mesterséges intelligencia segítségével.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában