Konferencia

2 órája

Teret hódít az egészséges építkezés Sárospatakon

A hagyományos, de újszerűen elkészített építőanyagok energiatakarékosak, nincsenek bennük káros anyagok, valamint az adott épület élettartama végén teljesen beépülnek a környezetbe.

Bódisz Attila

A konferencia résztvevői

Fotó: BSZA

Az öko-építkezés alapjai a fenntarthatóság, az egészség és a karbonsemlegesség jegyében – ezzel a témakörrel rendeztek úgynevezett Biokay konferenciát Sárospatakon, amelyen részt vett Határ Renáta építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár is. 

A természetes építőanyagok volt a téma
Fotó: BSZA

Az építészmérnökök, építőmesterek, készházépítők, művészek, kézművesek, ingatlanforgalmazók, szakmunkások és építőanyag kereskedők által alkotott közösség összefogott a természetes építőanyagok és az azon alapuló építési kultúra népszerűsítéséért. Ezekben a témákban hallhattak előadásokat a résztvevők A Művelődés Háza és Könyvtára galériájában megrendezett eseményen. Határ Renáta beszámolt arról, hogy céljuk a hazai építőipari szereplők erősítése, valamint azt is elő szeretnék segíteni, hogy a magyar cégek a nemzetközi nehezítő tényezők ellenére teret nyerhessenek Európában is. 

Teljesen lebomlik 

Az egyik szervező Kárpáti József, környezettudatos építési tanácsadó, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségén (ÉVOSZ) belül működő készház tagozat, vagyis a MAKÉSZ tagja lapunknak úgy nyilatkozott: azért választották helyszínként Sárospatakot, mert úgy gondolták, az országnak erre a tájára is el kell hozniuk azokat az ismereteket, amelyek az építőipar évszázados hagyományokhoz visszanyúló, mégis újszerű és környezetbarát lehetőségeit mutatja be. Az előadók az ország különböző pontjairól: Budapest mellett Gyuláról, Sopronból, Dombóvárról, vagy éppen Kecskemétről érkeztek, de azt köti őket össze, hogy olyan építőipari módszereket alkalmaznak, amelyek során egészséges és teljesen lebomló alapanyagokat használnak. Ezekből is lehet modern épületeket létrehozni, erre Nyugat-Európában már számtalan példa van – emelte ki a szervező. Ellenben energiatakarékosak, nincsenek bennük káros, esetleg mérgező anyagok, valamint az adott épület élettartama végén teljesen beépül a környezetbe, gyakorlatilag lebomlik – mondta. A szervezők be is mutatták azokat az építőanyagokat, amelyeket 120-150 éves hagyományokra alapozva, de a mai kor igényeinek megfelelően kidolgozva, iparosított technológiával, a ma általánosan használt építőanyagok előállításához képest jelentősen alacsonyabb CO2 kibocsátással készítettek el az ezzel foglalkozó cégek. Kárpáti József kérdésünkre azt is elmondta, hogy az ismeretterjesztés céljából tartják a sárospatakihoz hasonló konferenciákat, fórumokat, de a megrendelők körében is egyre népszerűbbek az általuk képviselt építési technológiák. 

Kiváló ajánlólevél 

A helyi szervező, Derczó István sárospataki központú cége, a Weinberg ’93 Kft. már régóta az ökotudatosság jegyében végzi tevékenységét akár generálkivitelezői, akár saját gyártási munkásságát tekintve, amit nagyon jó ajánlólevélnek nevezett a beruházások elnyerésekor. A cégvezető – aki a szervező szakmai szervezetek tagja is egyben - fontosnak tartja az előremutató technológiákkal, építőanyagokkal kapcsolatos ismeretek terjesztését. Kiemelte: maguk is ezt képviselik, amelynek köszönhetően Norvégiában például megkapták az úgynevezett „Zöld Ház” minősítést. Ez azt jelenti, hogy ottani állami beruházásokban is részt vehetnek, mert nagyon alacsony az épület elkészítésében, az építőanyagok előállítása során keletkező karbonlábnyomuk. Márpedig ott ez ma már alapvető elvárás. Ez a szemlélet egyébként Magyarországon is egyre inkább utat tör magának, amire példák a Budapest környéki logisztikai bázisok. amelyek létrehozásában például már ez a szemlélet érvényesül – mondta a vállalkozó. Mára egyre fontosabb tudomány az épületbiológia, amely az építészet, az építőanyagok emberi egészségre, valamint a természetre gyakorolt hatásaival foglalkozik. Erről tartott előadást Bíró Péter nemzetközi épületbiológus. Ez elmondása szerint azért is fontos, mert az emberek napi idejük kilencven százalékát zárt terekben, a munkahelyükön, vagy otthon töltik. A biztonságos és egészséges körülmények kialakításához útmutatót ad az épületbiológia 25 szabálya, ami például arra tesz ajánlást, hogy milyen építőanyagot kell használni - közölte. Ezek jelentik a garanciát arra, hogy ezen a téren is egy olyan világot tudjunk hagyni a következő generációkra, amely élhető környezetet tud számukra biztosítani – emelte ki. 

Ki nem használt kincs 

Zemplénben is található egy olyan építőanyag, amely rendkívül környezetbarát, ám egyelőre más országokban jobban alkalmazzák, mint idehaza, pedig hazánk perlitben nagyon gazdag – közölte tudósítónkkal dr. Farkas Géza a pálházi Perlit-92 Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója. Hozzáfűzte: Az általuk kitermelt mennyiség 95 százalékát Európa 16 országába szállítják, míg idehaza csupán 5 százalékát értékesítik. Pedig egy teljesen környezetbarát, sokoldalúan felhasználható ásványról van szó – erősítette meg. Rámutatott: az itthon manapság leggyakrabban használt szigetelőanyag, a polisztirol éghető anyag, mivel olajszármazék. Ezzel szemben a perlit egy teljesen környezetbarát ásvány, nem terheli a környezetet és nem ég. Véleménye szerint akkor lesz ez igazán probléma, amikor majd le kell szedni ezeket a vastag, többségében 10 centiméter vastagságú szigetelőpaneleket a házakról és meg kell őket semmisíteni, hiszen azok a lebomlási ideje több száz év – tudatta az ügyvezető. A perlittel nincs ilyen gond – tette hozzá. Rendkívül jelentős lépésnek nevezte a rangos konferencia sárospataki megrendezését dr. Farkas Szabolcs, a város frissen hivatalba lépett polgármestere, aki a közigazgatás mellett az építőiparban is jártasságot szerzett az elmúlt években egy építőipari cég igazgatójaként. Mint elmondta, sajnos a hazai építkezések a költségvetés szorításában zajlanak, a környezetbarát megoldások viszont nem a legolcsóbbak. Örvendetesnek nevezte, hogy a konferencián elhangzottak olyan információk, amelyek erre megoldást kínálhatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában