Mazsaroff-díj

2020.12.07. 08:00

Hatan jelentkeztek a Mazsaroff-díjra

A hagyományoknak megfelelően januárban derül ki, hogy ki kapta az elismerést.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Pályázaton kereste a jelölteket az egyik legfontosabb helyi képzőművészeti elismerésre a Miskolci Galéria. A Mazsaroff-díjra hatan jelentkeztek a megadott határidőig, november végéig. A díj a Miskolchoz kötődő, a maga idejében meghatározó jelentőségű művésznek, Mazsaroff Miklósnak állít emléket özvegye, dr. Nikolaeva Maria jóvoltából, évről évre segítve egy tehetséges fiatal képzőművész pályakezdését. Az Észak megkeresésére Kónya Ábel, a Miskolci Galériát a Herman Ottó Múzeum tagintézményeként vezető grafikusművész elmondta, a jelentkezők többsége kötődik Miskolchoz, a régióhoz.

Szakmai zsűri dönt

A választás a háromtagú szakmai zsűri dolga lesz: Kónya Ábel, Kishonthy Zsolt művészettörténész és F. Balogh Erzsébet festőművész dönt. A díjazott személyét a hagyományokhoz híven jövőre, a magyar kultúra napja alkalmából tervezik bejelenteni. Mint ismert: ilyenkor nyitják meg az előző évi Mazsaroff-díjas egy év munkáira építő kiállítását. A tárlat megrendezése az akkor érvényes járványügyi intézkedésektől is függ majd.

2020-ban Dombovári Ágnes kapta az elismerést, előtte a következő művészek: Batykó Róbert (2009), Bánki Ákos (2010), Sütő Róbert (2011), Csabai Renátó (2012), Szilágyi Rudolf (2013), Szanyi Borbála (2014), Horváth Kinga (2015), Lenkey Tóth Péter (2016), Lukács Róbert (2017), Miklós Gábor (2018), Góré Szabina (2019).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában