boon.hu video

3 órája

Domonkos László a rendszerváltás kulisszatitkaiba is bepillantást engedett

Igazán különleges programmal indult a miskolci irodalmi esték őszi évada. Domonkos László életútját művein keresztül ismerhették meg az érdeklődők Kégl Ildikó kalauzolásában.

Gárdonyi Edina

Domonkos László író, újságíró, televíziós szerkesztő Pompeji magyar hamuja című könyvének bemutatój a Sub Rosa Caféban

Fotó: Vajda János

Domonkos László magyar író, újságíró, televíziós szerkesztő életútja Kégl Ildikó költő, a Magyar Írószövetség Észak-magyarországi Írócsoportja titkárának kérdései nyomán bontakozott ki gyönyörű környezetben, finom borok kóstolása közben.

Domonkos László
Kégl Ildikó és Domonkos László író
Fotó: Vajda János

Domonkos László, a kritikus

Az író nagyszülei a trianoni békeszerződés következményeként menekültek el Bácskából. Tanulmányait Szegeden végezte és azonnal újságíró lett, tizenkét évig a Délmagyarország kulturális rovatánál dolgozott kritikusként, később a Délvilág főmunkatársaként. 1992 elején Csoóri Sándor hívására került Budapestre, a Magyarok Világszövetségének lapjához. A szerző sokat mesélt arról, hogyan alakult ki politikai kötődésből szoros kapcsolat közte és Csoóri Sándor között.

Domonkos László, a dokumentumfilmes

1994 elejétől 2009 végéig a Duna Televízió szerkesztőjeként számos sikeres dokumentumfilm alkotója. A Dunán innen, Dunán túl. Egy romlás antológiája című kötete kapcsán felidézte azokat a különleges pillanatokat, amit egy ilyen televízió indulása jelentett. 

A hatás euforikus volt. A puszta hírre sírtak az emberek, hogy indul egy ilyen televízió. Amikor az első stábok mentek forgatni, úgy fogadták őket az elszakított területeken élők, hogy megsimogatták a feliratot a koszos busz oldalán, mert magyar volt

 – idézte fel Domonkos László.

Domonkos László, az író

Amikor Kégl Ildikó megjegyezte, hogy a Dunán innen, Dunán túl lecsengése nem pozitív, így beszélt róla: 

Bár tele volt az itt töltött időszak jó pillanatokkal, kiváló rendezőkkel dolgozhattam együtt, médiatörténeti pillanatokat élhettem meg, de megfogalmazódott bennem, hogy nem ez az én világom. Én írni akartam. Az írott sajtó világában nőttem fel és ez meghatározta az életem.

Domonkos László több könyvében is elfeledett magyarlakta vidékekre kalauzolja az olvasóit. Az esten bemutatták a Pompeji magyar hamuja című könyvet is, amely a történelmi Sáros vidékére kalauzolja az olvasókat. Sáros megye a Rákóczi-szabadságharc fészke, Dessewffy Arisztid aradi vértanú végső nyughelye, Szinyei Merse Pál és Csontváry Kosztka Tivadar festőművészek, Hamvas Béla filozófus, Maléter Pál 56-os mártír szülőföldje, Eperjes polgári múltját, Bártfafürdő monarchiás hangulatát őrző épületeit pedig megkímélte a háború pusztítása. A fentieken túl számos érdekes, különleges kulisszatitkot és történetet ismerhettünk meg az esten a további kötetek által a Délvidék magyarságáról, a Duna televízióról, a nyolcvanas-kilencvenes évek szerkesztőségeiről, sőt a rendszerváltás körüli időszakról is.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában