Röplabda

2024.09.04. 02:00

Vármegyei rangadóval nyitják majd a bajnokságot

Bő egy hónap van a férfi röplabda Extraliga 2024/2025-ös szezonjának startjáig, vagyis még a felkészülésnél tartanak a bajnokságban részt vevő csapatok, így a MEAFC-Peka Bau gárdája is.

Az egyetemisták keretében voltak változások, így az alábbi állománnyal veselkednek majd neki a küzdelemsorozatnak: az előző csapatból maradt Árva Milán, Komlósi Márk, Simkó Dániel, Fenyvesi Dániel, Faragó Bence, Gombkötő Ábel és Csizmadia János. Hozzájuk csatlakozott Dobovics Gergely (center), Dóczi Attila (center) és Pejtsik Botond (feladó), mindhárman a Dunakanyar SE-t től érkeztek. Jött még az egyetemvárosiakhoz két légiós is, a szerb Marko Kostovic, illetve a lengyel Piotr Piwowarczyk, előbbi feladó, míg utóbbi szélső ütő poszton szerepel majd. Az utánpótlásukból csatlakozott az első kerethez Bari Bence és Kondor Kristóf. Egyébként korábban tervben volt egy kubai röpis leigazolása, aki azonban az utolsó pillanatokban megsérült, ezután ,,került képbe" Piwowarczyk.

Átalakul a kapcsolat

A szakvezető maradt az a Kovács Zoltán, aki játékosból lett játékosedző az év elején, amikor a klub megköszönte az addigi tréner, Bagó László munkáját.

– A január végi kinevezésem óta tudatosan készültem a mostani bajnokságra, tudva azt, hogy a szakosztály vezetése velem gondolja el a folytatást – vágott bele az egykori 10-szeres magyar válogatott. – Már akkor olyan játékosoknak adtam lehetőséget, akikről tudtam, tudtuk, hogy fogunk rájuk építeni, és az is tény, hogy a tavalyi bajnokság végét elég vékony kerettel csináltuk. Ugyanis volt, aki sérülés, volt, aki más ok miatt hiányzott, például center poszton voltak problémáink, de megoldottuk a srácokkal.

A 41 éves szakember aktív pályafutásának nagy részt Kazincbarcikán, a VRCK-nál töltötte, a MEAFC-Peka Bau-hoz 2020-ban érkezett.

– Más játszani, más a játékos-edzői szerepkör, és más, ha valaki vezetőedző – tette hozzá Kovács Zoltán. – Utóbbinak is meg van a maga ritmusa, a tudatos készülés edzésről-edzésre, és a mérkőzésekre, fel kell venni a diktált fordulatszámot. Átalakul a kapcsolat is a játékosokkal, a ,,bratyizás" már annyira nem megy. Ezt tudják pontosan a játékosok is, és csak egy példa: Árva Milán gyermekkorom óta a barátom, azonban ha azt kérem tőle az edzésen, hogy csináljon ezer fekvőtámaszt, akkor meg fogja csinálni szó nélkül, maximum a tréning végén meg fogja kérdezni, hogy ezt miért kapta. Úgy érzem, hogy a jelenlegi keret teljes mértékben elfogad, köszönöm edző társam, Varga László támogatását, a civil munkahelyemből adódóan sokat segít, próbálunk mindent megbeszélni.

Felsőzsolcán indították

A szakvezető hozzátette azt is, hogy B-licenszes edző, azonban a szövetségtől megkapta az ideiglenes A-licenszet, amivel hivatalosan is leülhet az extraligás egyetemisták kispadjára.

– Mindehhez különböző előírásoknak meg kell felelni, illetve majd teljesíteni kell különböző feladatokat. Egyébként az egri egyetemen járok röplabda szakedző szakra, ahol jövő májusban fogok végezni, és akkor megkaphatom az A-licenszet – nyilatkozta Kovács Zoltán, akit ezt követően a felkészülés állomásairól kérdeztünk. – A munka első két hetét Felsőzsolcán, az ottani csarnokban végeztük el, ugyanis bázisunk, az Egyetemi körcsarnok foglalt volt az U16-os női kosárlabda Eb miatt. Nagy köszönet ezúton is a helyieknek, akik biztosították a körülményeket, fordulhattunk hozzájuk minden óhajunkkal. Nagyon fontos számomra az egység, hogy pályán, és pályán kívül is együtt lélegezzen a csapat, ennek érdekében egy csapatépítő összetartást tartunk szombaton, Hajdúnánáson. Ami a felkészülési mérkőzéseket illeti: most, csütörtökön 20 órától a körcsarnokban fogadjuk a DEAC-ot, akikkel játszunk egy visszavágót Debrecenben, szeptember 11-én. Szeptember 22-én mi rendezzük a Gregor András emléktornát, rajtunk kívül pályára lép a DEAC, a TFSE, és a MAFC.

Átlag életkor: 22,4

Kovács Zoltán fontosnak tartotta elmondani a továbbiakat is:

– Nem ildomos összehasonlítgatni kereteket, de úgy gondolom, kiindulva abból a négy hétből, mióta együtt vagyunk, hogy erősödni tudtunk az egy évvel ezelőttihez képest – hangsúlyozta a vezetőedző. – Nem csupán fizikálisan, hanem mentálisan, hozzáállás terén is. Azonban mint sok minden más, ez is a mérkőzéseken fog kiderülni. 22,4 év a csapat átlag életkora, az, hogy pontosan mire leszünk képesek, függ attól is, hogy a riválisok miként igazoltak, igazolnak. Mindent összevetve azért úgy gondolom, helyünk van, lesz a legjobb nyolcban. Két dolog még: a Extraligában az első meccsünk a vármegyei rivális, a Green Plan-Vegyész RCK ellen lesz, itthon, október 4-én, pénteken, a másik, hogy a szakosztályba várunk minden, röplabda iránt érdeklődő gyerkőcöt.

Röplabda: a tények

A Magyar Kupa párosításait – információink szerint – a napokban készítik el a Magyar Röplabda Szövetségben. A játéknapok:

Nyolcaddöntő: november 6., 27.

Negyeddöntő: december 11., január 8.

Elődöntő: január 22., február 5.

Döntő: március 8/9.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában