boon.hu video

2024.09.17. 13:47

Sakkpalota a Nagy Lajos királyban (fotók, videó)

Nyolc esztendővel ezelőtt nagyot dobott a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola. Sakkpalota módszerével tanítanak.

Polgár Judit (pirosban) és Vucskó Zsuzsanna az iskola gyerekei között

Fotó: Olvasó

„Minden évben elutazunk Budapestre a Polgár Judit nevével fémjelzett Világsakkfesztiválra, amelyet 2015 óta tartanak – kezdte Vucskó Zsuzsanna, a miskolci alsófokú oktatási intézmény igazgatója, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke. – A nagyszabású esemény a világ öt legjobb hatvannégy kockás rendezvényeinek egyike, amelynek programjaira felkészülünk és képviseljük iskolánkat. Kisfilmeket készítünk, műsorokat csinálunk, nagyon szorosan kötődünk a nagymesterhez és alapítványához. Referencia iskolai címünkre büszkék vagyunk, miként arra is, hogy a falaink között háromszáz gyerek foglalkozik a sakkal és a Sakkpalota módszertanával.” 

Sakkpalota a Nagy Lajos királyban
Sakkpalota a Nagy Lajos királyban
Fotó: Olvasó

Követik az olimpiát és a Sakkpalota módszertanát használják 

Amióta Polgár Judit úgynevezett Sakkpalota módszertanát használják a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskolában, azóta tanulmányi átlaguk három tizeddel nőtt és ez nagyon jelentős szám. A program a képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban nélkülözhetetlen készségek fejlesztésére koncentrál. „Egyik tanulónk százszázalékos matek szóbeli felvételit csinált, ezt a bravúrt is a programnak tulajdonítjuk – folytatta Vucskó Zsuzsanna, majd hozzátette: – Az óvodásoknak minden hónapban tartunk sakkpalota bemutató foglalkozásokat, amelyeket a szülők is megtekinthetnek, ezáltal részeseivé válnak a varázsvilágnak. Ami pedig a Budapesten zajló sakkolimpiát illeti: online kapcsolódunk a küzdelmekhez, mi is követjük a világszerte százmilliók által nézett tornát.”

Sakk: jó tudni

Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola pedagógiai programjában a hajdani uralkodó hét lovagi készsége – például a lovaglás, az úszás, a nyilazás, a vívás, a vadászat és a sakk – is megjelenik. Az iskola a Polgár Judit Tehetséggondozó Sakk Alapítvány Észak-Magyarországi régiójának referencia intézményévé vált, amely lehetőséget biztosít szakmai együttműködésre és bemutatók tartására. Ezzel példát mutat arról, hogyan tud egy oktatási intézmény folyamatosan alkalmazkodni a változó körülményekhez, miközben hű marad hagyományaihoz és értékeihez.

További videók itt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában