Labdarúgás

2 órája

DVTK: aki megjárta Nyíregyet, majd visszatért

A DVTK és a Nyíregyháza között nem jellemző az átjárás. A DVTK csapatában bemutatkozott játékos három évet játszott Nyíregyházán, majd visszatért onnan.

DVTK játékosaként, a 2010. május 5-i, Nyíregyháza elleni NB I-es bajnokin Lippai Ákos (középen)

Fotó: MW

A hét végén keleti rangadó lesz a labdarúgó NB I-ben, a Nyíregyháza SFC a DVTK csapatát fogadja szombaton, 19.30-tól. A két gárdának egymás ellen ez lesz a 25. összecsapása az NB I-ben, míg a második vonalban összesen 36 ütközetet tudtak le eddig a felek. A 60 darab első- és másodosztályú bajnokin pályára lépett labdarúgók között lámpással kell keresni azt, azokat, akik egyik és másik csapatban is szerepeltek, illetve mindkét oldalról megízlelték ennek a különleges párharcnak a légkörét, mert túlzottan nagy átjárás soha nem volt az ősi riválisok között. 
Az egyik ilyen fehér holló, Lippai Ákos. A korábban 112 NB I-es meccsen szerepelt, most 45 éves labdarúgó még mindig aktív, a vármegyei I. osztályban szereplő BSK Alsózsolca játékosa, aki csapata múlt szombati bajnokiján, a Bánhorváti elleni, hazai, 2-2 alkalmával ugyan kezdő volt, de 20 perc után lecserélték.

A DVTK mezében Lippai Ákos (balra) a 2011-es, nyíregyházi NB II-es bajnokin
A DVTK mezében Lippai Ákos (balra) a 2011-es, nyíregyházi NB II-es bajnokin
Fotó: Hegedüs Gábor

 

A DVTK táboráról

– Már a múlt héten is vírusos betegséggel küszködtem, nem voltam jól, de mivel a meccs előtt létszámban nem álltunk túl jól, vállaltam a játékot, azzal, hogy ha nem bírom, akkor cserét kérek. Ez történt. Picit jobban vagyok azóta, de ezen a hét végén biztosan nem lépek pályára – mondta Lippai Ákos, aki arra a kérdésre, hogy bírja-e még fizikailag a terhelést, így felelt: – Nem megbántva senkit, de a negyedik vonalban nincs eget verő iram, és ezért, a korábbi futómennyiségem lecsökkenése ellenére, még megy a játék. Szeretek focizni, és amíg bírom, addig csinálom.
Arról is érdeklődtünk az irányító középpályásnál, hogy mennyire figyeli korábbi csapatait, amelyek színeiben az élvonalban is szerepelt.
– Őszintén szólva napi szinten nem, az eredményeket meg-megnézem, és persze, azért azt tudom, hogy a hét végén Nyíregyháza – Diósgyőr meccs lesz, mert az ismerőseim körében, a közösségi médiában ez most erős téma, sok szó esik erről – mondta Lippai Ákos, aki arra a kérdésre, hogy milyennek látja a mostani hangulatot, így felelt: – Mint korábban, most is felfokozott. A Diósgyőrnek mindig nagyobb volt a szurkolótábora, és erősebbek az emóciók, többen járnak idegenbeli meccsekre, de most a nyíregyházi tábor részéről is van felfutás, az új stadion átadása, és csapat szereplése telt házas meccseket hoz. Az pedig majd a Ferencváros, a Debrecen és a Diósgyőr vendégjátéka után dől el, hogy mennyire áll be az átlag nézőszámuk, mert ott ezek kiemelt mérkőzésnek számítanak.

Résztvevőként

Lippai Ákos a Diósgyőr színeiben mutatkozott be az élvonalban, ám 21 évesen, 2000 nyarán, a hetedosztályig zuhant piros-fehérektől távozott. A soproni kitérő után visszatért néhány másodosztályú DVTK mérkőzésre, aztán volt a Kecskeméti TE, majd a Bőcs KSC labdarúgója. Ezt követően 2006 elején fogadta el a Nyíregyháza SFC invitálását, ahonnan három év után ismét a DVTK-hoz vezetett az útja. Ezen időszakok alatt többször is rendeztek Nyíregyháza – Diósgyőr meccseket, és ezzel kapcsolatban azt kérdeztük az interjúalanytól, hogy egyik, illetve másik oldalon miről szól ez a csata.
– A mindenről, abszolút a győzelemről, mert a résztvevők tudják: szurkolói részről mindkét oldalon ez az év meccse – mondta Lippai Ákos, majd így folytatta: – De megmondom őszintén, nekem nyíregyházi részről talán egyszer volt ilyenben részem, mert valahogy mindig vagy sérült, vagy beteg voltam. Kaptam is ezért az akkori edzőtől, Révész Attilától… A DVTK oldaláról több az élmény, volt, hogy NB I-es meccsen győztes gólt szereztem, a legutolsó emlékem pedig az, hogy az NB II-ben, 2011 tavaszán 3-2-re nyertünk ott, ami tulajdonképpen egy bajnoki aranycsata volt. Ugyanis ott kerültünk pontszámban a szabolcsi csapat elé, és gyalogoltunk el, egészen az NB I-ig.

Lippai Ákos (balra) a Nyíregyháza SFC színeiben, a DVTK ellen 
Fotó: Szolnoki László

Mostani esélyek

A mostani esélyekről is kérdeztük a Lippai Ákost, aki a következőket mondta:
– A DVTK jó formában van, a legutóbbi öt bajnokin nem kaptak ki, de mivel Nyíregyházán lesz a meccs, sok szól a másik oldal mellett is. Szerintem nem kap ki a Diósgyőr, tovább nyújtják a jó szériájukat. Döntetlen szagú ez a bajnoki, de annak örülnék, ha a DVTK nyerne, mert a szívem azért idehúz. 

Az újkori ,,átjáró”

A nyáron is történt egy átállás, átigazolás a két rivális klub között, a 20 éves kapus Tóth Balázs, a DVTK-tól a Nyíregyháza SFC-hez távozott. Az Ózdon született hálóőr első klubja a Sajóvölgye Focisuli volt, majd szerepelt a Győr, a Szombathely utánpótlás együtteseiben, aztán az osztrák FC Liefering csapatában. Innen igazolta le tavaly nyáron az NB II-es Kolorcity Kazincbarcika SC, az idei év elején pedig ebből a szerződéséből vásárolta ki a DVTK, honlapunk információja szerint 70 ezer Euróért. Mivel a játékos megszerzését a tavaszi évad előtt menesztett Kuznyecov Szergej vezetőedző szorgalmazta, akinek a távozása után, a játékos NB I-es bemutatkozásának esélye csökkent. A nyáron pedig a szabolcsi klub kivásárolta a szerződésében szereplő 120 ezer Euró összegért, és azóta a Nyíregyháza SFC színeiben már lehetőséget is kapott az élvonalban: a legutóbbi két, győztes találkozójukon (Debreceni VSC ellen otthon 3-2, Kecskeméti TE ellen idegenben 2-0) ő állt a gólvonalon. 
A DVTK 50 ezer Eurót (kb. 20 millió forint) keresett a játékoson, viszont Tóth Balázs a nyíregyháziaknak is termel, a fiatal percek tekintetében. Az éves szinten azért járó több mint 300 millió forint megszerzését egyedül is lehozhatja a szabolcsiaknak, ha az évad végéig, jövő májusig még 15 NB I-es bajnokit végig játszik.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában