boon.hu video

2 órája

Szinva Örökség Napok: lehetőséget teremt az értelmes párbeszédre

Vasárnap este van. Résztvevők és szereplők lassan, beszélgetve, a hallottakon elgondolkodva ballagnak a Mindszenti templomból hazafelé. Véget ért a Szinva Örökség Napok utolsó rendezvénye. Igazi kora őszi napsütésben beszélgetünk Fedor Vilmos rendezvényalapítóval. Elégedett? – kérdeztük.

Fedor Vilmos a Szinva Örökség Napok zárórendezvényén a Mindszenti templomban

Igen, és ennek oka, most leginkább a templomban hallott köszöntők és a miskolci muzsikusok csodálatos előadása. Történelmi pillanatnak lettek szemtanúi és hallgatói azok, akik részt vettek a háromnapos Szinva Örökség Napok ünnepi záróeseményén. Először történt meg ugyanis, hogy egy nappal a változás előtt beszélt Veres Pál leköszönő, és Tóth-Szántai József hivatalba lépő polgármester a város közönsége előtt. És ami talán még ennél is fontosabb, hogy mindketten teljes egyetértésben az összefogás fontosságát hangsúlyozták, kiváltva ezzel a jelenlévő nagyszámú hallgatóság elismerő tapsát. A Szinva egy különleges jelkép, a miskolciak cseppfolyós olvasókönyve, olvasni kell és tanulni belőle. 

Szinva Örökség Napok
A Szinva Örökség Napok egyik fontos rendezvénye volt a horgászverseny a Szinván
Fotó: ÉM

Mit üzen most leginkább nekünk ez az olvasókönyv?

A kötelező összefogáson túl a kitartás, az együttműködés, a megértés, az elfogadás és az építés szükségességét. 

Hogyan segítheti ezt a Szinva Örökség Napok?

Azzal, hogy lehetőséget teremt az értelmes párbeszédre, melynek vége az lehet, hogy a várospolitika erős szakmai alapokon működik. Ezt szolgálja például az a tudományos konferencia, melyen a Miskolci Egyetem szakemberei beszélnek a városról, történelmi tapasztalatokról, a válságból való kilábalás lehetőségeiről. Az idei előadásokból megtudhattuk például, hogy milyen eszközeink vannak a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésére. Nagyon fontos, hogy jól éljünk azzal a kivételes adottsággal, hogy a Szinva ott születik forrásként, ahol a várostábla áll, és ott fejezi be életét, ahol a város is véget ér. És a két tábla között benne van egész életünk és történelmünk. Sétákat szerveztünk az értékeink megismerésére, bemutatására.

A Szinva ma már újra az őshonos sebespisztráng otthona. Ezt igazolta a Szinva Örökség Kupa horgászverseny sikere.

Most sem feledkeztünk meg arról, hogy a Szinva tisztaságán őrködjünk. Két hatalmas konténert töltött meg a patakból és partjáról gyűjtött szemét Diósgyőrben.

Mit hozhat a jövő?

Ennek a rendezvénynek Miskolcról, a miskolciak kivételes tehetségeiről, kultúrájáról, épített és természeti örökségéről, összefogásáról és vendégszeretetéről kell szólnia a jövőben is. A záróeseményen elhangzottak arról győztek meg, hogy a város mai vezetői támogatják alapítványunk célkitűzéseit.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában