koronavírus

2020.11.17. 11:30

Gyorstesztüzemmódban

A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat gyorsteszttel vizsgálják majd.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A legújabb korlátozó intézkedések között szerepelt ez az információ. Hozzátették: annak ellenére, hogy köztudott, a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságú.

A negatív nem negatív

Megyénkben arról érdeklődtünk: az érintett intézmények pontosan, hogyan tervezik a tesztelés megvalósítását.

– Az egészségügyi dolgozók tesztelésére vonatkozóan előkészítés alatt van egy eljárásrend – nyilatkozta dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

– Mint az köztudott, ez tartalmazza majd, hogy a tesztelés az egészségügyi dolgozókon kívül kiterjed a számos oktatási intézményben szolgálatot teljesítő dolgozókra is – folytatta a főigazgató – de erre vonatkozóan a végrehajtási utasítást még nem kapta meg az intézményünk. Amennyiben erre szükség van, erre természetesen felkészültünk, tehát van allokált személyzet, illetve gyorstesztekből is több ezer darab áll jelen pillanatban a rendelkezésünkre.

Külföldi és magyar oldalakon is olvasható, sokan kételkednek a gyorstesztek megbízhatóságában. – Jelen pillanatban többféle gyorsteszt van forgalomban – válaszolta felvetésünkre a kórház főigazgatója. – Azoknak a gyorsteszteknek, amelyeket a magyar állam használni kíván, a pozitív prediktív értéke 98 százalék feletti. Ez azt jelenti, hogy ha a teszt eredménye pozitív, akkor 100 betegből 98-nál PCR-vizsgálaton is pozitív eredményt kapunk majd. A negatív teszteredmény elsősorban tünetmentes pácienseknél lehet irányadó.

Iskolákban, óvodákban

Kérdésünkre dr. László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója elmondta: az iskolai tanárok esetében a tesztelés megszervezésének részleteiről csak a vonatkozó jogszabályi előírások megjelenése után tud több információ­val szolgálni.

Megkerestük a miskolci óvodák és bölcsődék fenntartóját, a miskolci önkormányzatot. Nem állt módjukban a kérdésekre válaszolni, írta a sajtóosztály.

Kidolgozzák a protokollt

Szabó Árpád, a Szerencsi Tankerületi Központ igazgatója és Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója viszont azt mondta: a napokban zajlanak a protokoll kidolgozásáról szóló online konferenciák. A szerencsi önkormányzat, az óvodák és bölcsődék fenntartója pedig úgy tájékoztatott: folyamatban van a kidolgozás.

(A borítóképen: Az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat tesztelik Magyarországon)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában